Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Београд

Београд виђен из балона
Београд виђен из балона

Београд је главни и највећи град Србије. Један је од најстаријих градова у Европи. Прва насеља на територији Београда потичу из праисторијске Винче (4800. п. н. е.). Сам Београд основали су Келти у 3. веку п. н. е. под именом Сингидунум, након чега је постао римско насеље. Словенско име „Белиград“ први пут је забележено 878. године нове ере. Главни град Србије је од 1405. године, а био је и престоница заједничке jужнословенске државе од 1918. до 2003. године, као и Србије и Црне Горе од 2003. до 2006.

Град лежи на ушћу Саве у Дунав, у средишњем делу Србије. Налази се у области која повезује Панонску низију са Балканским полуострвом. Број становника у Београду, према попису становништва из 2011. године, јесте 1.233.796, док је на ширем градском подручју живело 1.659.440 становника. Највећи је град на територији бивше Југославије и четврти по броју становника у југоисточној Европи — после Истанбула, Атине и Букурешта.

Град Београд има статус посебне територијалне јединице у Србији са својом локалном самоуправом. Његова територија је подељена на 17 градских општина, од којих свака има своје локалне органе власти. Београд заузима преко 3,6% територије Републике Србије, а у њему живи 21% укупног броја грађана Србије (не укључујући Косово и Метохију). Београд је такође економски центар Србије и средиште српске културе, образовања и науке.

Добар чланак

Парк природе Странџа

Поглед на шуму у јесен, дуж меандра реке Велеке
Поглед на шуму у јесен, дуж меандра реке Велеке

Парк природе Странџа (буг. Природен парк Странджа) највеће је заштићено подручје у Бугарској које покрива територију од 1.161 km² ниске планине Странџа на крајњем југоистоку земље, на граници са Турском. Парк природе Странџа основан је 25. јануара 1995. године ради заштите екосистема и биодиверзитета европске вредности, као и због чувања традиције, културе, историје и фолклорног наслеђа на овом простору. Надморска висина варира од 710 м на врху Градиште до 0 м на обали Црног мора.

Парк природе Странџа спада у две категорије, палеоарктичке зоне широколисних и мешовитих умерених предела, а то су балканске мешовите шуме и еуксинско-колхијске широколисне шуме. Природни парк се налази у провинцији Бургас и обухвата градове Мало Трново и Ахтопол, као и неколико села која се налазе на њеној територији. У оквиру парка налази се пет резервата природе: Силкосија, Средока, Тисотица, Узунбоџак и Витаново. Силкосија је најстарији резерват природе у Бугарској, изграђен 1933. године, укључен у светску мрежу биосферних резерви у оквиру УНЕСКОЧовек и биосфера”. Цела територија је део мреже заштићених подручја Европске Уније, „Натура 2000”.

Шуме заузимају 80% територије парка, заједно са прашумама које формирају 30% шумског подручја. У парку постоји велики број врста кичмењака, укључујући и 66 врста сисара, 269 врста птица, 24 врсте гмизаваца, 10 врста водоземаца, 41 врсту слатководних риба, као и 70 врста морске рибе у водама Црног мора. Земљишна фауна бескичмењака слабо је истражена и обухвата 84 бугарских ендемских врста, од којих су 4 локалне и 34 реликтне врсте.

Изабрани списак

Дискографија групе Fugees

Чланови групе Fugees
Чланови групе Fugees

Дискографија америчке хип хоп групе Fugees састоји се од 2 студијска албума, једне компилације, једног ремикс албума, и девет синглова (укључујући један као гостујући извођач) и девет музичких спотова. Групу Fugees су чинили Лорин Хил, Вајклеф Џон и Праз Мичел.

Након што је група настала 1980-их под именом Tranzlator Crew и потписала уговор са две дискографске куће, Ruffhouse и Columbia Records, променила је име у Fugees настало као скраћеница од енглеског термина за избеглице (енгл. refugees).

Недавни догађаји

Вести

На данашњи дан

16. април

Поглед на Београд 17. априла 1944.
Занимљивости

Да ли сте знали

Калемегдан
Калемегдан

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 62,8 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 688.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада су на Википедији на српском језику 366.073 корисника отворила налог, а од тога су 962 активна. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти