Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Геноцид над Јерменима

Масакрирана тела јерменске деце из Ерзурума (новембар 1895)
Масакрирана тела јерменске деце из Ерзурума (новембар 1895)

Геноцид над Јерменима (јерм. Հայոց ցեղասպանություն, тур. Ermeni soykırımı), у јерменској историографији познат и као Велики злочин (јерм. Մեծ Եղեռն; изговор Медз јегерн), представља систематско и континуирано етничко чишћење, протеривање и масовна убиства извршена над припадницима јерменског народа на подручју Османског царства током Првог светског рата, извршена по налогу тадашњих Отоманских власти. Иако су отоманске власти спроводиле континуирану политику прогона и депортација јерменског становништва, нарочито на подручју Мале Азије, од 1894. па све до 1923, највећи обим протеривања и убистава десио се током 1915. године. Према разним проценама, у овом злочину је убијено између 800.000 и 1.500.000 припадника јерменског народа са подручја Отоманске империје, а паралелно са прогонима Јермена отоманске власти вршиле су и прогоне над другим хришћанским народима, попут Асираца и понтских Грка. Потомци протераних Јермена из Отоманског царства данас представљају основу савремене јерменске дијаспоре разасуте широм света. У данашњој Турској је широко распрострањено негирање геноцида над Јерменима.

Добар чланак

Вилијам Шекспир

Вилијам Шекспир
Вилијам Шекспир

Вилијам Шекспир (енгл. William Shakespeare, крштен 26. априла 1564, умро 23. априла 1616) био је енглески песник и драмски писац, који се, према више различитих извора, сматра за највећег писца на енглеском језику и драматурга светског гласа. Опус његових дела која су сачувана до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне и неколико других поема. Његови позоришни комади су преведени на многе живе језике и приказују се свуда у свету чешће него било који други.

Шекспир је рођен и одрастао у Стратфорду на Ејвону. Кад је имао 18 година, венчао се са Ен Хатавеј (енгл. Anne Hathaway), која му је родила троје деце: Сузан и близанце Хамнета и Џудит. Између 1585. и 1592. започео је успешну каријеру у Лондону као глумац, писац и сувласник глумачке дружине „Људи лорда Чамберлена“, касније познатију као „Краљеви људи“. Вратио се у Стратфорд вероватно око 1613. где је умро три године касније. Мало писаних сведочанстава је остало о Шекспировом приватном животу, те постоје многобројна нагађања око његове сексуалности, верских убеђења и да ли су дела која му се приписују стварно његова.

Шекспир је највећи део свог опуса написао између 1590. и 1613. Његова рана дела су углавном комедије и историје, родови које је он уздигао до савршенства до краја 16. века. Затим је писао трагедије до отприлике 1608. У том периоду су настали „Хамлет“, „Краљ Лир“ или „Магбет“, позоришни комади који се убрајају у најбоље позоришне комаде на енглеском језику.

Изабрани списак

Дискографија Тејлор Свифт

Тејлор Свифт на концерту у Детроиту, мај 2015.
Тејлор Свифт на концерту у Детроиту, мај 2015.

Америчка певачица и текстописац Тејлор Свифт издала је девет студијских албума, један албум уживо, четири видео-албума, четрдесет и четири спота, пет ЕП-ова, педесет и два сингла и седамнаест промотивних синглова. Каријеру је почела 2005. године, када је потписала уговор са издавачком кућом Big Machine Records, 2005. године, а 24. октобра 2006. године издала је први албум под називом Taylor Swift. Албум се нашао на петом месту листе Billboard 200 у Сједињеним Државама и остао на том месту више од било ког издања у земљи током двехиљадитих година.

Сви њени синглови Tim McGraw, Teardrops on My Guitar, Our Song, Picture to Burn и Should've Said No нашли су се међу првих четрдесет, на листама у САД и добили су сертификате Америчког удружења дискографских кућа. Њени ЕП-ови Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection и Beautiful Eyes, објављени су 14. октобра 2007. односно 15. јула 2008. године. Први је био 20. на листи Billboard 200, а други ЕП девети на истој листи.

Недавни догађаји

Вести

Новак Ђоковић
На данашњи дан

24. април

Постављање телескопа Хабл у орбиту
Занимљивости

Да ли сте знали

Делфини
Делфини

Изабрана слика

Терасаста поља пиринча у кинеској области Гуангси
Терасаста поља пиринча у кинеској области Гуангси

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 62,8 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 688.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 367.055 корисника отворило налог, а од тога је 937 активно. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти