Aleksandar Diklić

С Википедије, слободне енциклопедије
Aleksandar Diklić
Datum rođenja(1970-03-07)7. mart 1970.
Mesto rođenjaBeograd, Srbija
 SFRJ

Aleksandar Diklić (Beograd, 7. mart 1970) srpski je kompozitor, reditelj, pisac, izdavač, kolumnista i producent.

Fotografija Diklića

Biografija[уреди | уреди извор]

Rano bavljenje muzikom obeležio je studijskim radom u velikom broju muzičkih studija u Beogradu. Učestvovao je u produkciji većeg broja raznih projekata popularne muzike. Uz asistenciju beogradskog producenta i bliskog prijatelja, Miloša Pavlovića, samostalno je komponovao i realizovao instrumentalni album „Moja Aleksandrija“. Album je objavila beogradska izdavačka kuća „Komuna“, 1997. godine.

Diklić je sa svojom numerom „Jerusalim, Carigrad, Beograd“, uvršten u antologiju jugoslovenske instumentalne muzike „Okean“, u izdanju City Records-a.

Ima ćerku Lenu (2010) kojoj posvećuje svoje novije radove. Živi i radi u Beogradu.

Dobitnik je prestižne Nagrade Grada Beograda koja mu je, od strane Skupštine grada Beograda, dodeljena 17. aprila 2014. (za 2013, kategorija novinarstvo), kao i nagrade Beogradski pobednik, koja mu je od strane Privredne komore Beograda, dodeljana 24. juna 2014.

Dobitnik je nagrade Zlatni hit liber 2014.

„Moja Aleksandrija“[уреди | уреди извор]

„Moja Aleksandrija“ je jedna od najčešće emitovanih muzičkih dela na srpskim radio i TV stanicama, a note ovog albuma, svojom dramatičnom prirodom, podloga su velikom broju dokumentarnih i kulturno-obrazovnih programa. U projektu "Moja Aleksandrija", učestvovala je veličanstvena Brankica Vasić Vasilisa.

Na albumu se nalaze numere:

  1. Jerusalim,
  2. Carigrad,
  3. Beograd,
  4. Aleksandrija,
  5. Kosovska magla,
  6. Nebeski grad,
  7. Ogledala vremena,
  8. Manastir,
  9. U vremenu velike tuge,
  10. Otac,
  11. Gora.

„Beograd, večiti grad“ — TV serijal i knjiga[уреди | уреди извор]

Aleksandar Diklić je autor filmskog serijala „Beograd — večiti grad“, koji je u okviru svoje produkcijske kuće Skordisk stvarao pune 4 godine.

Čak 27 epizoda u trajanju od 45 do 60 minuta, vode u duboko vreme srpske prestonice.

Uz asistenciju Nemanje Radulovića (montaža, kamera, animacija, fotografija), serijal su angažovanjem pomogli spikeri Goran Stojić i Žarko Obračević.

U ovom serijalu autor prikazuje istoriju rodnog grada, od perioda neolita, do današnjih dana. Brojni osvajači Beograda, prohujali su kroz ovaj serijal, svako ostavljajući po neki podatak za sobom.

„Beograd, večiti grad, sentimentalno putovanje kroz istoriju“ — knjiga[уреди | уреди извор]

Dana 28. decembra 2013. u izdanju RTS-a i Skordisk-a, objavljena je, danas već kultna knjiga, Beograd večiti grad, autora Aleksandra Diklića.

Knjiga je do avgusta 2021. godine doživela svoje 30. izdanje, i ostvarila nezapamćenu popularnost i pozitivne kritike stručne javnosti i publike. Od 2014. godine u prodaji je i ćirilično, a od 2015. i englesko izdanje knjige, obogaćeno i dopunjeno indeksom imena. Od 19. izdanja, samostalni izdavač knjige postaje produkcija Skordisk.

Rekli su o knjizi:

O Beogradu i njegovoj burnoj istoriji je tu i tamo objavljeno neko poglavlje, ali nešto slično ovom poduhvatu nije zabeleženo

— Milan Vlajčić, filmski kritičar i komentator Blica


Ovaj pošten i jasan pristup daje s jedne strane interesantnu, ali s druge strane veoma preciznu sliku prošlosti. Politička korektnost sa kojom autor opisuje susedne države i narode i njihovu ulogu u istoriji Srbije, uzdize njegovo delo na nivo opšte prihvaćenih evropskih standarda.

— dr Aleksej Timofejev, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije


Monumentalni opus koji je ostvario autor oduševio me serioznim pristupom ovako složenom zadatku — prikazati grad kao glavnog junaka’, u njegovom višemilenijumskom trajanju.

Beograd je univerzalni Grad, Grad njegovih stalnih ili privremenih stanovnika, Grad njegovih građana, Grad onih koji su ga doživljavali kao svoj, Grad onih koji su zajedno s njim stradati na ovoj istorijskoj raskrsnici. Upravo ovu dimenziju nam izvanredno daje autor, bilo da se radi o poznatim istorijskim dešavanjima ili da se radi o ezoteriji, saznanjima koja su dostupna samo posvećenima.

— Jovan Mirković, muzejski savetnik Muzeja žrtava genocida


Dok posmatramo drevne portrete, karte, mape, gravire, crteže i planove, uživamo u zanimljivoj i inspirativoj priči, grandioznoj po opusu, ali ipak dinamičnoj i po meri modemog čoveka. Beogradska enciklopedija nam pruža divnu i dugu šetnju kroz burne beogradske vekove. Nesvakidašnje, šarmantno delo, nezabeleženo u produkciji većih i bogatijih gradova Evrope i sveta.

— Dimitrije Nastić, publicista

„100 senki nad Beogradom“ — TV serijal i knjiga[уреди | уреди извор]

Produkcija je Skordisk, autor Aleksandar Diklić.

Serijal 100 Senki nad Beogradom je novo autorsko delo Aleksandra Diklića, monumentalno delo po obimu, sadrži 100 emisija o biografijama ljudi koji su obeležili istoriju Beograda.[1]

Knjiga je objavljena 14. juna 2017, a do avgusta 2021 godine, objavljeno je 5 izdanja.

„Rajh u Beogradu“ — TV serijal i knjiga[уреди | уреди извор]

Produkcija je Skordisk, autor Aleksandar Diklić.

Serijal "Rajh u Beogradu", najnovije delo Aleksandra Diklića, satkano je od 12 polusatnih epizoda koje nas vode u namračija vremena večitog grada. Istražujući uzroke stradanja svog naroda, autor je zašao u pragermansku religiju, istoriju sva tri "Sveta rimska carstva nemačkog naroda", okulntni nacizam i konačno, pokušao je da objasni trajno dejstvo nemačkih armija prema i kroz Srpsko Podunavlje. Projekat je realizovan uz učešće: dr doc Alekseja Timofejeva, istoričara i publiciste Jovana Mirkovića i uz pomoć Božidara Nikolića — legendarnog tvorca srpskog dokumentarnog filma. Rajh u Beogradu će biti emitovan na TV Studiju B, matičnoj kući Aleksandra Diklića. RAJH u BEOGRADU, je televizijski serijal od 12 epizoda, a do marta 2022. godine, autor planira i izdavanje istoimene knjige.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Aleksandar, Diklić. 100 senki nad Beogradom. Beograd : TV produkcija Skordisk, 2017. стр. 663. ISBN 978-86-920053-0-5. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]