Altijero Spineli

С Википедије, слободне енциклопедије
Altijero Spineli
Altijero Spineli 1970.
Lični podaci
Datum rođenja31. avgust 1907.
Mesto rođenjaRim, Italija
Datum smrti23. maj 1986.
Mesto smrtiRim, Italija
Politička karijera
PartijaItalijanska komunistička partija
Poverenik Evropske komisije za industriju i preduzetništvo
1. jula 1970. — 4. jula 1976.
PredsednikFranko Maria Malfati,
Siko Mansholt
PrethodnikGvido Kolona di Paliano
NaslednikEtjen Davinjon

Altijero Spineli (ital. Altiero Spinelli, rođen 31. avgusta 1907. u Rimu; umro 23. maja 1986. u Rimu) bio je italijanski političar, politički teoretičar i zagovornik evropskog federalizma. Često se naziva ocem Evropske unije zbog značajne uloge koju je imao u procesu evropske integracije nakon Drugog svetskog rata.

Biografija[уреди | уреди извор]

Spineli je u mladosti bio član Komunističke partije Italije. Tokom nacionalističkog ustanka pod vođstvom Benita Musolinija, Spineli je kao radikalni novinar 1927. uhapšen nakon čega je u zatvoru proveo 10 godina. Za vreme rata bio je zatvoren na tirenskom ostrvu Ventoten, zajedno s još 800 drugih protivnika režima.

Godine 1970. postao je visoki zvaničnik Evropske komisije za industrijsku politiku. Sa tog položaja otišao je 1976, a 1979. izabran je za poslanika u Evropskom parlamentu.

Ventotenski manifest[уреди | уреди извор]

Ventotenski manifest (izvorno Via libera e unita un'Europa. Progetto d'un manifesto; /Za slobodnu i ujedinjenu Evropu. Projekt manifesta/) je program iz 1941. koje su potpisali italijanski antifašisti Altijero Spineli, Ernesto Rosi i Euđenio Kolorni i u kojem se prvi put pominje ideja evropskog federalizma. U Manifestu se kao uzrok Drugog svetskog rata navodi ideje suverenosti nacionalnih država pa autori pozivaju na održanje mira i slobode i osnivanje evropske federalne države revolucionarnim metodama, te staju u odbranu socijalističkih i komunističkih pogleda na ekonomiju. Ventotenski manifest je jedan od prvih značajnih programa evropske integracije.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]