Antifašizam

Из Википедије, слободне енциклопедије
Prekriženi kukasti krst, jedan od najpopularnijih antifašističkih simbola

Antifašizam je pokret, nastao dvadesetih godina 20. veka, koji uključuje sve pojedince/pojedinke i organizacije u svetu koji su se pre, tokom i posle Drugog svetskog rata borili (i još uvek se bore) protiv fašističkih, nacističkih i rasističkih ideja.

Izraz je označavao protivnike italijanskog fašizma, odnosno režima kojeg je u Italiji uspostavio Benito Musolini. Kasnije je počeo da se koristi za režime i pokrete koji su u njemu pronašli određenu inspiraciju, a od kojih je najpoznatiji nemački nacionalsocijalizam. S obzirom da su se ti režimi vezivali uz Sile Osovine u Drugom svetskom ratu, izraz antifašizam je postao jedan od zajedničkih naziva za njima suprostavljene Saveznike.

Antifašizam nije nestao nakon poraza nacističke Nemačke i njenih saveznika. Pojavom neofašizma, neonacizma i postfašističkih/postnacističkih ideologija, antifašizam kao pokret i dalje podrazumeva podizanje političke svesti i borbu protiv neo/post-fašizma/nacizma svim sredstvima. Antifašizam nakon 2. svetskog rata postaje deo sistema vrednosti i kulture civilizovanog sveta, i brojne javne ličnosti, najčešće muzičari, promovišu antifašističke vrednosti kroz popularnu kulturu.

Uz antifašizam se odnedavno koristi i izraz antifa, iako je on uglavnom vezan uz organizacije savremene radikalne levice.

Spoljašnje veze[уреди]