Banca Intesa Beograd

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Banka Inteza)
Банка Интеза Београд
Акционарско друштво
ДелатностБанкарство
Основано15. октобра 1991. године
Београд
СедиштеБеоград, Србија
Руководиоци
Драгиња Ђурић
ПроизводиБанкарство са становништвом
Профит10,25 милиона динара (2011)
Број запослених
3.134 (2012)
Веб-сајтwww.bancaintesa.rs

Банка Интеза АД Београд (итал. Banca Intesa ad Beograd) банка је која послује у Србији. Поседује развијену пословну мрежу, коју чини више од 200 експозитура у 120 градова широм Србије и има око 3.000 запослених.

Банка Интеза Београд је део велике међународне групације Интеза Санпаоло, једне од водећих банкарских група у еврозони и најснажније у Италији.

Историјат[уреди | уреди извор]

Основана је 1991. године као Делта банка. Године 2003. је наставила да послује под именом Банка Интеза.[1] У фебруару 2005. Банка Интеза купила је 75% акција банке за 278 милиона долара од тадашњег власника Мирослава Мишковића. До августа исте године удео је повећан на 90%, а током јесени банка је променила има у Банка Интеза Београд.

Године 2006. банка оснива сопствену лизинг компанију. Годину дана касније, Банка Интеза Београд постаје водећа банка на српском тржишту према свим параметрима успешности банкарског пословања.

Наредне године, Банка Интеза Београд је припојила Панонску банку.

Већински власник Банка Интеза Београд је италијанска банкарска групације Интеза Санпаоло, која поседује 93% акција, док је 7% у власништву International Financial Corporation, World Bank.

Организациона структура[уреди | уреди извор]

По угледу на матичну групацију, Банка Интеза примењује дивизиони бизнис модел, који подразумева организациону поделу на дивизије према типу клијената, док су сервиси пословне подршке централизовани.

Пословну мрежу на територији Србије чини више од 200 експозитура у 120 градова, са више од 3000 запослених. Већину запослених чине жене, чак 70%, а 60% запослених поседује високо образовање.

Интеза Санпаоло групација[уреди | уреди извор]

Банка Интеза Београд је чланица Интеза Санпаоло, једне од водећих банака у Еврозони и најснажније банкарске групације у Италији, у свим областима пословања. Захваљујући мрежи од преко 5.900 експозитура, добро позиционираних широм земље, Групација у Италији опслужује око 11,3 милиона клијената.

Настала спајањем водећих италијанских банака, Банца Интеза и Санпаоло ИМИ, групација је присутна у више од 40 земаља света, са 11 интернационалних банака-кћерки, три интернационалне пословне банке, 16 иностраних експозитура и 21 представништвом.

Интернационално пословање Интеза Санпаоло групације посебно је усредсређено на земље средње, источне и југоисточне Европе, као и медитеранског басена, где са мрежом универзалних банака у 13 земаља, кроз 1.800 експозитура услужује 8,6 милиона клијената. Групација је посвећена унапређењу услуга за становништво, пружању значајне подршке развоју пословања својих клијената, као и укупном економском развоју земаља у којима послује.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Delta banka od juče posluje pod imenom Banca Intesa AD Beograd”. www.ekapija.com. Приступљено 4. 10. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]