Beat It

Из Википедије, слободне енциклопедије
Beat It
Beat It cover
Singl izvođača Majkl Džekson
sa albuma „Thriller
Izdat 14. februar, 1983.
Format 7" singl
Snimljen 1982.
Žanr Hard rok, fank-rok
Dužina 4:17
Izdavač Epic Records
Autor Majkl Džekson
Producent(i) Kvinsi Džons, Majkl Džekson
Hronologija singlova
Billie Jean
(1983)
„Beat It“
(1983)
Wanna Be Startin' Somethin'
(1983)

„Beat It“ je pesma američkog izvođača Majkla Džeksona. Napisao ju je Džekson dok ju je producirao Kvinsi Džons za pevačev šesti studijski album, „Thriller“ (izdat 1982. godine). Džons je želeo uključiti jednu rok pesmu na konačnom spisku za album iako Džekson ranije nije pokazivao ikakvo interesovanje za taj žanr. Tekst pesme se bavi temama kao što su hrabrost i poraz. Neki izvori tvrde da se stihovi baziraju na maltretiranje koje je vršio pevačev otac prema svojim sinovima dok su bili članovi grupe Džekson 5. Pesma je prepoznatljiva po gitara nastupu vodećeg gitariste benda Van Hejlen, Edija Van Hejlena.

Nakon uspešnih plasmana na top-listama singlova „The Girl Is Mine“ i „Billie Jean“, „Beat It“ je izdat 14. 2. 1983. kao albumov treći singl. Pesma je promovisana kratkim filmom u kom Džekson spaja dve zaraćene bande kroz moć plesanja. Zauzimala je prvo mesto u Sjedinjenim Američkim Državama na listi „Bilbord hot 100“ tri nedelje. Navođena kao jedna od najuspešnijih, najprepoznatljivijih, najgrađivanijih i najproslavljenijih pesama u istoriji pop muzike, sertifikovana je platinastim tiražom 1989.

Uveden u „Kući slavnih producenata muzičkih spotova“ i nagrađen sa po dve Gremi i Američke muzičke nagrade, „Beat It“ je bio komercijalno uspešan. Singl (zajedno sa svojim spotom) je doprineo da „Thriller“ postane najprodavaniji album svih vremena. Pesma je zauzela 337. mesto na listi „500 najvećih pesama svih vremena“ magazina „Roling stoun“. Godinama kasnije od svog izdanja, „Beat It“ je prerađivao veliki broj izvođača među kojim i: Ferdži, „Otkačeni Al“ Jankovik i Fol aut boj. Pesma je poslužila američkoj Nacionalnoj komisiji za bezbednost na putevima kao propagandni materijal u njihovoj kampanji odvikavanja vozača od alkohola.

Muzika i produkcija[уреди]

Hteo sam da napišem pesmu, tip pesme koji bih kupio da sam slušalac rok žanra... Tako sam razmišljao i hteo da deca u njoj uživaju, deca školskog uzrasta kao i mladi sa koledža.

—Majkl Džekson

„Beat It“ je napisana od strane Majkla Džeksona za njegov „Thriller“ album. Ko-producent Kvinsi Džons je želeo uključiti jednu rokenrol pesmu na konačnom spisku iako Džekson ranije nije pokazivao ikakvo interesovanje za taj žanr. Nakon odslušavanja prvih snimljenih vokala, Džons je izjavio da je to bilo tačno ono što je tražio. Rok gitarista Edi Van Halen, vodeći gitarista hard rok benda Van Halen, dobio je zahtev da doda svoj deo sa gitarom.

Kada je prvobitno kontaktiran od strane Džonsa, Van Halenu se učinilo da je primio poziv u kom ga neko ismejava. Shvativši da se ne radi ni o kakvoj šali, Van Halen je snimio svoj gitara deo besplatno: „Uradio sam to kao uslugu.“, da bi kasnije dodao:

Викицитати „Prema rečima ostalih članova benda, našeg menadžera i svih drugih, bio sam čista budala. Ja nisam bio iskorišćen. Znao sam šta sam radio, ne radim nešto ako to ne želim.“
({{{2}}})

Van Halen je snimio svoj doprinos po dolasku Džonsa i Džeksona u njegovu kuću sa nedovršenom verzijom pesme. Kasnije, drugi gitarista, Stivi Luketr je prema instrukcijama Džonsa dodao i sredio neke elemente zvuka gitare. Pesma je bila jedna od četiri poslednje završene za album, ostale su bile „Human Nature“, „P.Y.T. (Pretty Young Thing“. i „The Lady in My Life“.

„Beat It“
Tekst pesme, napisan od strane Džeksona za njegov šesti studijski album, govori o porazu i hrabrosti.

Na snimku, malo pre početka Van Halenovog nastupa, može se čuti lupa kao da neko kuca na vrata. U javnosti se govorilo da se radi o nekoj osobi koja je ušla studio. Druga priča je tvrdila da je zvuk prosto Van Halenovo kucanje na gitari. Stihovi pesme su o porazu i hrabrosti i opisivani su kao „tužan komentar čovekove prirode“. Stih „nemoj biti mačo muškarac“ je navođen u medijima kao izraz Džeksonovog protivljenja nasilju, kao i podsećanje na zlostavljanje koje je trpio od strane svog oca Džozefa u detinjstvu. Pesma je odsvirana u es-molu sa umereno brzim tempom od 132 otkucaja u minuti. U pesmi, Džeksonov vokalni doseg se kreće između B3 i D5.

Izdanje i prijem[уреди]

Nepotpisani gitarista koji je izvukao vibracije i vrišteći solo u ovoj odi mačo kukavičluka jeste Edi Van Halen. Aerodinamični let metal muzike je napunio revolucionarnim gorivom koji je digao u visine uspeh „Thriller“-a. Džekson je kasnije izvukao vibracije sa Slešom i Karlosom Santanom. Bez Van Halenovog učešća, verovatno ne bi bilo saradnje između Ran-DMX i Aerosmita na rep/rok verziji pesme „Walk This Way“.

—Greg Burk, „South Coast Today“

„Beat It“ je izdat 14. 2. 1983. nakon uspešnih nastupa singlova „The Girl Is Mine“ i „Billie Jean“ na top-listama. Frank Dileo, potpredsednik Epik rekordsa, ubedio je Džeksona da izda „Beat It“ u trenutku kada je „Billie Jean“ bio br. 1 singl u Sjedinjenim Državama. Dileo, koji će kasnije postati pevačev menadžer, predvideo je da će oba singla biti među 10 najboljih istovremeno. „Billie Jean“ je bio na vrhu liste „Bilbord hot 100“ sedam uzastopnih nedelja pre nego što je svrgnuta od strane singla „Come On Eileen“ na nedelju dana. Odmah zatim, Džekson se vratio na lidersku poziciju sa singlom „Beat It“.

„Billie Jean“ i „Beat It“ su bili među pet najboljih istovremeno što je retko dostignuće jednog izvođača. Singl je ostao na vrhu lestvice „Bilbord Hot 100“ ukupno tri nedelje. Pesma je takođe zauzimala prvo mesto na listi američkih ritam i bluz singlova i četrnaesto mesto na „Bilbordovoj“ listi vrhunskih pesama.[1] „Beat It“ je bio na čelu u Španiji i Holandiji, trećem mestu u Ujedinjenom Kraljevstvu, među 20 najboljih u Austriji, Norveškoj, Italiji, Švedskoj i Švajcarskoj, na 31. poziciji u Danskoj i 47. u Francuskoj.

Roling stoun“ magazin, odnosno Kristofer Koneli, opisao je „Beat It“ najboljom pesmom na albumu hvaleći saradnju Džeksona i Van Halena. Stefen Tomas Erlevajn smatra izdanje i „strašnim“ i „uplašenim“. Robert Hristgo je izjavio da je pesma „trijumf“ i „triler“. „Slent“ magazin je izrazio oduševljenje rok izdanjem Van Halena na ritam i bluz ploči. „Beat It“ je takođe pohvaljen od strane Džeksonovog biografa Dž. Rendi Taraborelija.

„Beat It“ je priznat sa nekoliko nagrada. Na dodeli Gremija 1984, pesma je zaradila pevaču dve od ukupno osam nagrada koje je dobio; za „Ploču godine“ i za „Najbolje rok vokalno izvođenje“. Pesma je osvojila Bilbordovu muzičku nagradu za „Omiljeni dens/disko LP“ 1983. Singl je sertifikovan zlatnim tiražom, par meseci od svog izlaska, za prodaju najmanje milion kopija. Godine 1989, standardni format singla je sertifikovan platinastim tiražom u Americi jer je tada platinasti tiraž odgovarao prodaji od milion kopija. Ukupni broj digitalni preuzimanja u Sjedinjenim Državama do marta 2009, bio je 668 hiljada.

Spot[уреди]

Džekson u muzičkom spotu pesme „Beat It“.

Kratki film pesme „Beat It“ je režirao Bob Điraldi. Za koreografiju koja je pomogla Džeksonu da postane internacionalna pop ikona zadužen je bio Majkl Piters. Film je bio prvi Džeksonov koji se bavi crnom omladinom i ulicom. Oba spota, i „Beat It“ i „Thriller“ su istaknuti zbog svojih koreografija, plesača i Džeksonovog stila oblačenja. Video prikazuje oko osamdeset pravih članova bandi koji su bili uključeni zbog namere da produkcija bude što autentičnija i osamnaest profesionalnih plesača. Inspirisan mjuziklom sa Brodveja, „West Side Story“, spot je koštao Džeksona 150 hiljada američkih dolara nakon što je Si-Bi-Es odbio da ga finansira. Koreografija sa spota i produkcija su otvorile mnoge mogućnosti za zaposlenje plesača u Sjedinjenim Državama.

Spot počinje kadrom u restoranu brze hrane gde cirkuliše priča među članovima jedne bande o njihovoj zakazanoj tuči sa drugom bandom. Ista cirkulacija se ponavlja u bilijar klubu gde se nalazi njihov rival. Kamera zatim prikazuje kako dogovorene bande stižu na zakazano mesto provlačeći se kroz kanalizaciju i putujući građevinskim vozilima. Scena prelazi kod Džeksona koji ležeći na krevetu razmišlja o besmislenosti nasilja. Pevač ostavlja sobu čuvši metež koji su posvađane grupe izazvale. U crvenoj kožnoj jakni, Džekson pleše u restoranu i u klubu da bi se zatim uputio ka tački odredišta. Stižući na mesto gde su se bande srele, Džekson nailazi na dvojicu vođa bandi kako se obračunavaju noževima i odmah ih prekida plešući između njih. Spot završava pridruživanjem celokupne prisutne mase Džeksonu u plesanju da bi se svi složili da nasilje nije rešenje njihovih problema.

Spot je priznat velikim brojem nagrada. Američke muzičke nagrade su imenovale kratki film omiljenim pop/rok spotom i omiljenom soul spotom. Crne zlatne nagrade su odlikovale Džeksona priznanjem za najbolji nastup. Bilbord video nagrade priznaju spot sa 7 nagrada i to za: sveukupno najbolji klip, najbolji nastup muškog izvođača, najbolju upotrebu spota za isticanje pesme, najbolju upotreba spota za isticanje izvođačeve slike, najbolju koreografiju, sveukupno najbolji spot i najbolji dens/disko format. Kratki film je postavljen od strane „Roling stouna“ na čelnim pozicijama njegovih anketa u kom su posebno glasali kritičari i čitaoci. Spot je kasnije uvršten u „Kuću slavnih producenata muzičkih spotova“.

Izvođenja uživo[уреди]

Džekson u toku izvođenja pesme „Earth Song“. Na sličan način, pevač je upotrebljavao dizalicu pri izvođenju „Beat It“.

Jula 4. 1984, Džekson je izveo „Beat It“ uživo sa svojom braćom u toku „Victory“ turneje. Braći se tada pridružio Edi Van Halen da bi izveo svoj deo. Pesma je postala Džeksonova prepoznatljiva; pevač je izvodio na svim svojim svetskim turnejama. Oktobra 1. 1992, nastup se našao na DVD disku albuma „Michael Jackson: The Ultimate Collection“ da bi kasnije sam DVD bio posebno objavljen. Džekson je izveo pesmu i tokom proslave 30 godina svoje solo karijere u Medison Skver Gardenu. Tada je Van Halenov deo izveo Sleš.

Jedna od glavnih odlika Džeksonovih solo izvođenja pesme je da u njima koristi dizalicu koja bi ga prevozila iznad publike. „Beat It“ je zajedno sa „Wanna Be Startin' Somethin'“ i „Billie Jean“ jedina pesma koju je pevač izvodio na svim svetskim solo turnejama. Pesma je bila izabrana da se izvodi na pevačevoj povratničkoj turneji 2009. koja je otkazana usled Džeksonove iznenadne smrti. Probe u kojim je pevač uvežbavao ovu kao i sve ostale pesme, mogu se pogledati u filmu „Michael Jackson's This Is It“.

Nasledstvo[уреди]

14. maja 1984, Džekson je dobio nagradu koju mu je uručio američki predsednik Ronald Regan. Nagrada mu je data zbog toga što je dozvolio da pesma „Beat It“ bude korišćena kao promotivni materijal u akciji Vlade za odvikavanje vozača od alkohola.

„Beat It“ se navodi kao jedna od najuspešnijih, najprepoznatljivijih, najgrađivanijih i najproslavljenijih pesama u istoriji pop muzike; istovremeno pesma i spot su imali veliki uticaj na pop kulturu. Pesma se ističe kao „pionir“ u crnoj rok muzici. Edi Van Halen je pohvaljen za ubacivanje „najvećeg solo gitara nastupa“ pomažući singlu da postane jedan od najprodavanijih svih vremena.

Kratko nakon svog izdanja, „Beat It“ je upotrebljen kao propagandni materijal Nacionalne komisije za bezbednost na putevima u kampanji „Piće i vožnja mogu ubiti prijateljstvo“. Pesma se takođe našla i na odgovarajućem albumu. Džekson je primio nagradu od predsednika Ronalda Regana u Beloj kući kao priznanje podrške kampanji. Regan je izjavio da je Džekson dokaz šta osoba može postići kroz životni stil bez alkohola i zloupotrebe lekova: „Mladi i stari to poštuju. I ako Amerikanci prate ovaj primer, onda ćemo moći suočiti se sa problemom pića i vožnja...“

Često svrstana na mnogim anketnim top-listama, „Beat It“ je rankirana kao četvrta omiljena pesma sveta u anketi koju je vršio Soni Erikson 2005. godine. Preko 700 hiljada ljudi iz 60 različitih zemalja je glasalo. Glasači iz Ujedinjenog Kraljevstva su plasirali „Billie Jean“ na prvo mesto ispred „Thriller“ i još pet Džeksonovih pesama koje su ušle među 10 najboljih. „Roling stoun“ magazin je postavio „Beat It“ na 337. mestu svoje liste „500 najvećih pesama svih vremena“. Pesma se može čuti u filmovima „Povratak u budućnost 2“ i „Zulender“. Kada je ponovo izdat, kao deo „Visionary: The Video Singles“ kampanje 2006, „Beat It“ je zauzeo 15. mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Plasmani na listama i prodaje[уреди]

Plasmani (1983)[уреди]

Zemlja (1983) Najviša
pozicija
Austrija 6[2]
Danska 31[3]
Holandija 1[4]
Francuska 47[5]
Italija 12[6]
Novi Zeland 1[7]
Norveška 8[8]
Španija 1[9]
Švedska 19[10]
Švajcarska 2[11]
Ujedinjeno Kraljevstvo 3[12]
SAD „Bilbord hot 100 1[1]
SAD ritam i bluz singlovi 1[1]

Plasmani (2009)[уреди]

Zemlja (2009) Najviša
pozicija
Australija 17[13]
Danska 16[3]
Finska 12[14]
Francuska 4[15]
Norveška 8[16]
Švedska 37[10]
Švajcarska 5[11]
Novi Zeland 24[7]
Turska 14[17]
UK 17[18]
SAD digitalna preuzimanja 7[19]

Prodaje i sertifikacije[уреди]

Zemlja Sertifikacija (tiraž) Br. prodatih kopija
Novi Zeland Zlatni 7,500
SAD Platinasti 1,000,000

Sadržaj[уреди]

 • 12" Maxi (Epic TA 3258)
 1. "Beat It" - 4:11
 2. "Burn This Disco Out" - 3:38
 3. "The Jacksons - Don't Stop 'Til You Get Enough (Live Version)" - 4:22
 • 7" Single (Epic A 3184 02)
 1. "Beat It" - 4:11
 2. "Get On The Floor - 4:44
 • DualDisc-Single (Epic 82876 72518 2 / EAN 0828767251820)
 1. "Beat It" - 4:18
 2. "Beat It (Moby's Sub Mix)" - 6:11

Osoblje[уреди]

 • Tekstopisac, aranžer i kompozitor: Majkl Džekson
 • Producenti: Majkl Džekson i Kvinsi Džons
 • Vodeći i prateći vokali: Majkl Džekson
 • Gitara solo: Edi Van Halen
 • Gitara: Pol Džekson Dž.
 • Bas gitara i gitara: Stivi Luketr
 • Udaraljke: Džef Porkaro
 • Klavijature: Bil Vulfer
 • Sinklavir: Tom Beler
 • Sintesajzer: Greg Filingejns
 • Sintesajzer i programer sintesajzera: Stivi Porkaro
 • Vokalni aranžer: Majkl Džekson
 • Aranžeri ritma: Majkl Džekson i Kvinsi Džons*

Prerade[уреди]

Jedan od prvih koji je preradio pesmu jeste „Otkačeni Al“ Jankovik. On je svoju parodičnu verziju nazvao „Eat It“ i izdao je 1984. Jankovik je snimio pesmu uz Džeksonovu dozvolu: „Jedini razlog zbog kojeg mi je dozvolio je to što ima smisao za humor.“ Kasnije je dodao: „Zadivljujuće je naići na nekog tako popularnog, talentovanog i moćnog a da može podneti šalu. Naravno, danas postoji mnogo velikih zvezda na sceni pop kulture, ali ljudi kao što su Majkl Džekson ne pojavljuju se tako često.“ Pesma je osvojila Gremi nagradu za „Najbolju komičnu ploču“ i sertifikovana je zlatnim tiražom 1989. Spot pesme sliči originalnom gde Jankovik imitira Džeksona kako ponašanjem tako i načinom odevanja.

Remiks pesme „2 Bad“ koji se nalazi na Džeksonovom „Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix“ albumu sadrži elemente „Beat It“. Alvin i veverice su izvele pesmu u toku jedne od epizoda. Hevi metal bend Metalika je izvodio pesmu u par navrata. 2004, Senjor kokonut end his orkestra je izdao latinsku verziju pesme. Italijanski metal bend Rejntajm je preradio „Beat It“ za svoj 2007. objavljeni album „Flies & Lies“. Američki rok bend Fol aut boj je u saradnji sa Džonom Majerom objavio svoju verziju „Beat It“ u martu 2008.

„Beat It 2008“[уреди]

„Beat It 2008“
Isečak remiksa.

Za „Thriller 25“, pevač grupe Blek ajd pis, vil.aj.em je remiksovao „Beat It“. Nazvana „Beat It 2008“, pesma sadrži dodatne vokale drugog člana pomenute grupe, Ferdži. Nakon izlaska 2008, našla se na 26. mestu u Švajcarskoj, među 50 u Švedskoj i na 65. poziciji u Austriji. Ovo je bila druga remiks verzija pesme oficijelno izdata. „Beat It 2008“ je generalno negativno ocenjen od strane muzičkih kritičara. Rob Šefild iz „Roling stouna“ je izjavio da je pesma bila „takmičar za najbeznačajnije muzičko izdanje 2008.“ Bil Lemb je nazvao verziju izvođača Ferdži sramotnom. Tom Juing, „Pičfork“, ističe da je Ferdžijev nastup gubljenje vremena. Tod Gajlhrist je takođe bio negativnog mišljenja ali je bio i zadovoljan što je remiks sačuvao gitara deo Edija Van Halena.

Plasmani[уреди]

Zemlja (2008) Najviša
pozicija
Austrija 65[20]
Švedska 21[21]
Švajcarska 26[22]
Zemlja (2009) Najviša
pozicija
Švedska 8[23]

Osoblje[уреди]

 • Prvobitno napisana od strane Majkla Džeksona
 • Prvobitni producenti: Majkl Džekson i Kvinsi Džons
 • Remiks udaraljki: vil.aj.em
 • Remiks klavijatura: vil.aj.em
 • Inžinjeri remiksa: vil.aj.em i Kerin
 • Producent remiksa: vil.aj.em
 • Remiks snimljen u novembru 2007. godine

Pogledati još[уреди]

Reference[уреди]

Fusnote
 1. ^ а б в George, p. 39
 2. ^ „Austrian Singles Chart Archives“. austriancharts.at Приступљено 24. 3. 2009. 
 3. ^ а б „Danish Singles Chart Archives“. danishcharts.com Приступљено 24. 3. 2009. 
 4. ^ „Dutch Singles Chart Archives“. dutchcharts.nl Приступљено 24. 3. 2009. 
 5. ^ „French Singles Chart Archives“. lescharts.com Приступљено 24. 3. 2009. 
 6. ^ „Italian Singles Chart Archives“. italiancharts.com Приступљено 24. 3. 2009. 
 7. ^ а б „New Zealand Singles Chart Archives“. charts.org.nz Приступљено 25. jula 2009. 
 8. ^ „Norwegian Singles Chart Archives“. norwegiancharts.com Приступљено 24. 3. 2009. 
 9. ^ „Spanish Singles Chart Archives“. spanishcharts.com Приступљено 24. 3. 2009. 
 10. ^ а б „Michael Jackson - Beat It“. SwedishCharts.com. Hung Medien Приступљено 3. 3. 2010. 
 11. ^ а б „Swiss Singles Chart Archives“. hitparade.ch Приступљено 18. jula 2009. 
 12. ^ „UK Singles Chart Archives“. chartstats.com. Archived from the original on 24. 4. 2012. Приступљено 24. 3. 2009. 
 13. ^ „Michael Jackson - Beat It“. SwedishCharts.com. Hung Medien Приступљено 3. 3. 2010. 
 14. ^ „Suomen virallinen lista“ Приступљено 4. 4. 2010. 
 15. ^ „Download Single Top 50 France - 11/07/2009“ Приступљено 4. 4. 2010. 
 16. ^ „Beat It - Michael Jackson“. Lista.vg.no Приступљено 29. 3. 2010. 
 17. ^ „Billboard Türkiye Top 20“ (на Turski). Billboard Türkiye. 6. 7. 2009. Приступљено 6. 7. 2010.. 
 18. ^ „Top 40 Downloads Archive:: Week 28 : 05/07/2009 - 11/07/2009“. TheOfficalCharts.com. The Official Charts Company Приступљено 27. 1. 2010. 
 19. ^ „Digital Songs: Week of July 11, 2009“. Billboard.com. Nielsen Business Media, Inc Приступљено 27. 1. 2010. 
 20. ^ „Beat It 2008 - Austrian Singles Chart Archives“. austriancharts.at Приступљено 24. 3. 2009. 
 21. ^ „Beat It 2008 - Swedish Singles Chart Archives“. swedishcharts.com Приступљено 24. 3. 2009. 
 22. ^ „Beat It 2008 - Swiss Singles Chart Archives“. hitparade.ch Приступљено 24. 3. 2009. 
 23. ^ „Swedish Singles Chart“. austriancharts.at Приступљено 24. 3. 2009. 

Literatura[уреди]

Bibliografija