Bela II Slepi

Из Википедије, слободне енциклопедије
Bela II Slepi

Bela II Slepi
Bela II Slepi

Датум рођења 1110.
Датум смрти 1141.
Порекло и породица

Bela II Slepi (mađ.: II.(Vak) Béla, slov.: Belo II, srpski: Bela II) (1110. – 13. februar 1141), kralj Ugarske i Hrvatske (11311141).

Bela je još kao dete oslepljen od strane svog ujaka, kralja Kolomana, koji je želeo da obezbedi nasledstvo krune za svoga sina Stefana II. Nakon Stefanove smrti, Bela je okrunjen za kralja 28. aprila 1131. Bela II zbog slepoće nije imao većeg uticaja na prilike u državi, zbog čega je upravu države prepustio svojoj supruzi Jeleni Vukanović, ćerki Uroša I Vukanovića velikog župana Raške. Jelena i Bela su imali šestoro dece: Gezu, Lasla II, Stefana IV, Almoša, Žofiju i Gertrudu.

Nakon što je Bela II nasledio tron, borbu oko vladarske ugarske stolice nastavio je drugi (navodni) Kolomanov sin - Boris, pokušavši da izdejstvuje i pomoć susednih država (Rusije i Poljske). Saznavši za to kralj Bela je sklopio je savez s austrijskim nadvojvodom Leopoldom III, koji mu je poslao vojnu pomoć. Njegova žena Jelena sazvala je sabor velikaša u Aradu na kojem je dala pogubiti Borisove pristaše, a njihova imanja je zaplenila. Svog brata Beloša Vukanovića postavila je za palatina i predala mu vrhovnu komandu nad mađarskom vojskom. Jedan deo zaverenika ipak se uspeo spasiti, pobegavši u Poljsku, gde su nastojali da pridobiju Poljake za rat protiv Bele II i žene mu Jelene.

Poljaci na čelu sa Boleslavom III su pokušali 1133. i 1134. godine da svrgnu Belu II, no on je uspeo da se odbrani. Pošto su se Poljaci sukobili i sa nemačkim carem Lotarom III, Bela II je odmah ušao u savez sa Nemcima. Uvidevši neuspeh svoje vojne, Boleslav je 1135. sklopio primirje, a 1137. i mir s Ugarskom. Iduće godine Boleslav III je umro, a Boris je bio prinuđen da potraži druge saveznike.


Godine 1133. Bela II je preoteo Dalmaciju Mletačkoj republici, osim Zadra i Kvarnerskih ostrva. Od 1138. godine se pominje i kao kralj Bosne.


Kralj Bela II je spasio dinastiju Arpadovaca od izumiranja i osigurao joj vlast narednih vek i po.


Umro je 14. februara 1141. godine od posledica velikih količina alkohola. Nasledio ga je sin Geza II.

Izvori[уреди]

  • Pál Engel,Realm of St. Stephen : A History of Medieval Hungary, I.B. Tauris & Co, London, 2001.

Спољашње везе[уреди]