DBpedija

Из Википедије, слободне енциклопедије


Dbpedija je projekat čiji je cilj vađenje struktuiranih sadržaja iz informacija koje su napravljene kao deo Vikipedijinog projekta. Ove struktuiranje informacije su onda dostupne na Internetu. DBpedija dozvoljava korisnicima da unesu upit povezan sa Vikipedijinim resursima , uključujući linkove do drugih slicnih skupova podataka.

Logo DBpedije

Istorija[уреди]

Projekat je započet od ljudi sa Slobodnog Berlinskog Univerziteta i Univerziteta Lipziga u saradnji sa OpenLink Softwereom, prvi javno dostupni skup podataka je objavljen 2007 godine. Dostupan je pod slobodnim licencama, omogućavajući drugima da koriste njihove podatke.

Članci na Vikipediji se uglavnom sastoje od slobodnog teksta ali takođe uključuju i struktuirane informacije, ugrađene u člancima kao što su "infobox" tabele (izvačući meniji koji se pojavljuju u gornjem desnom uglu kao podrazumevani prikaz mnogih članaka Vikipedije, ili na početku - mobilna verzija), kategorizacije informacija, slika, geografskih koordinata i linkova ka spoljnim Web stranama. Ove struktuirane informacije se ekstrakuju u jedinstven set podataka koji može izvršavati upite.

Skupovi podatka[уреди]