Dragulj Medine

С Википедије, слободне енциклопедије
Korica sprskog izdanja romana Dragulj Medine

„Dragulj Medine“ (engl. The Jewel of Medina) je roman o životu Aiše, Muhamedove žene koji je napisala Šeri Džons. Dragulj Medine je u suštini fikcija iako se zasniva na nekim činjenicama.


Kontroveze oko sadržaja i objavljivanja[уреди | уреди извор]

Roman je izazvao žestoku reakciju muslimanske zajednice širom sveta zbog "podvrgavanja ruglu istorije muslimana i najznačajnijih ličnosti Islamske religije i kuture". Prema tekstu u Volt strit žurnalu, planovi za objavljivanje su poremećeni kada je profesor sa Univerziteta Teksas Denis Spelberg video kopiju knjige te je odlučio da upozori muslimanski svet o romanu koji, po njegovom mišljenju, "ismeva muslimane i njihovu istoriju".[1] Ubrzo je izdavač, Random haus u strahu da izazove reakciju muslimana nalik onoj koja je usledila po objavljivanju karikatura proroka Muhameda u danskim novimama, povukao knjigu.

Izadanje na srpskom[уреди | уреди извор]

U Srbiji je roman objavila izdavačka kuća Beobuk (Beobook) tokom avgusta 2008. ali je veoma brzo povučena iz prodaje usled pritisaka islamske zajednice[2]. Izdavač je 15 septembra 2008. objavio da je vratio roman u prodaju. Vlada Srbije je istog dana izrazila žaljenje što su: izdavanjem knjige "Dragulj Medine" u Srbiji, zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja pripadnika islamske veroispovesti. te je izrazila zabrinutost što Izdavanje ove knjige, s obzirom na složenu i osetljivu političku situaciju u svetu, nije u interesu borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije[3][4]. Povodom ovakvih reakcija Islamske zajednice i Vlade Srbije, oglasili su se mnogi građanski opredeljeni intelektualci i nevladine organizacije, smatrajući da se Islamska zajednica oglušila o principe sekularne države [5][6], a da je Vlada Srbije neopravdano podlegla pritiscima Islamske zajednice [7].

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nomani, Asra Q. (06. 08. 2008). „You Still Can't Write About Mohammad”. The Wall Street Journal. Dow Jones & Company. Приступљено 09. 08. 2008.  Спољашња веза у |work= (помоћ)
  2. ^ „B92:Dragulj Medine povučen iz prodaje”. Архивирано из оригинала 19. 08. 2008. г. Приступљено 19. 08. 2008. 
  3. ^ „B92: Dragulj Medine ipak u prodaji”. Архивирано из оригинала 18. 09. 2008. г. Приступљено 15. 09. 2008. 
  4. ^ Vlada Republike Srbije: Vlada izrazila žaljenje zbog izdavanja knjige "Dragulj Medine" u Srbiji
  5. ^ [1]
  6. ^ [2]
  7. ^ [3]