Duško Valentić

С Википедије, слободне енциклопедије
Duško Valentić
Datum rođenja(1950-01-31)31. januar 1950.(74 god.)
Mesto rođenjaPančevo
FNR Jugoslavija
Bitna ulogaJoza Galović u seriji "Zlatni dvori"
Veza do IMDb-a

Duško Valentić (Pančevo, 31. januar 1950) je hrvatski pozorišni i filmski glumac.[1]

Biografija[уреди | уреди извор]

Školovao se u Zagrebu. Najpoznatiji je po ulozi Papundeka u Velom Mistu, te drugim ulogama u pozorištima Gavella i Teatru ITD, među kojima su: Erich u „Bečkim šumama“; Sebastian „Na tri kralja“; Robespierre u „Dantonovoj smrti“, Knez Miškin u „Idiotu“, Grga Čokolin u „Zlatarevom zlatu“, Grošičar u „Careva Kraljevna“, i desetine drugih.

Svoju filmsku karijeru započinje ulogom u seriji „Kuda idu divlje svinje“ (1971), a zatim 1978.. sledi Galićev film „Tomo Bakran“, i nakon toga „Novinar“ (1979), uloga Lojzeka u „Horvatovom izboru“ i, poslednja (1993) uloga Žgolje u filmu „Vrijeme za...“. U Jugoslaviji ostao je zapamćen kao sinhronizator TV Zagreb koji je pozajmio glas Hi Menu u crtanoj seriji Hi-Men i Gospodari svemira.

U novije vreme (2007) pojavljivao se u gostujućim ulogama u humoristčkim serijama „Bibin svijet“ i „Naša mala klinika“. Iste godine dobija svoju prvu ulogu u jednoj telenoveli - tumači oca Vilka Oreškovića (Amar Bukvić) u „Ponos Ratkajevih“. 2008. ponovo utelotvorava lika u jednoj telenoveli, Josipa Augustinčića u Sve će biti dobro.

Filmografija[уреди | уреди извор]

Televizijske uloge[уреди | уреди извор]

Filmske uloge[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]