Ekran (Sombor)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Екран Сомбор
Bioskop Sombor Grb.jpg
Врста предузећа приватна
Делатност Приказивање филмова
Година оснивања 1950.


Седиште Сомбор,
Застава Србије Србија
Руководиоци Бранислав Родић

Preduzeće „Ekran" - Sombor u Somboru bavi se prikazivanjem filmova.

Bioskop Narodni-sada Ernest Bošnjak

Istorijat[уреди]

Današnje preduzeće »Ekran« — Sombor osnovano je 1950. godine, kao »Gradsko bioskopsko preduzeće« u Somboru, rešenjem Narodnog odbora grada Sombora.Od osnivanja do danas »Ekran« raspolagao je sa dva objekta u kojima je redovno prikazivao po tri filmske predstve dnevno. Ukupan kapacitet ovih objekata je bio 850 sedišta — 420 u »Narodnom« i 430 u »Zvezdi«. Sve do 1975. godine preko leta je radio i bioskop »Bašta«, ali je su zaposleni u »Ekranu« odlučili da ovaj bioskop prestane da radi zbog nestabilnih vremenskih prilika. Pored redovniah predstava — prikazivanje domaćih i stranih igranih filmova i dokumentarnih filmova — »Ekran« je organizovao veliki broj usmerenih predstava za školsku decu, omladinu, pripadnike tadašnje JNA i radnike. Ovi filmovi su se birali u dogovoru sa predstavnicima pomenutih sredina. Bilo je u planu da se u periodu od 19761980. godine podigne nova bioskopska dvorana u okviru davno planiranog Doma kulture u Somboru, ali sve je to,i Bioskop i Dom kulture ostala samo pusta želja.

Zgrada nekadašnjeg Bioskopa Zvezda

Danas[уреди]

Propast ovog preduzeća i celokupne bioskopske scene u Srbiji počeo je 90tih godina zbog već poznatih okonosti,da bi se posle 2000 godine malo popravila situacija ali nije ni bleda sena nekadašnjeg bioskopa, kada su išle dnevno i po tri projekcije,kada se dolazlo i po nekoliko sati pre prikazivanja da bi se nabavila karta.Danas se filmovi prikazuju u samo jednom bioskopu Narodni, dok je drugi Bioskop Zvezda dugo stajao zapušten a kasnije pretvoren u kineski tržni centar.Ekran Sombor je danas Akcionarsko Društvo.Društveno preduzeće "Ekran" privatizovano je u julu 2008 godine, a vlasnik 70 odsto kapitala ove firme za 17,8 miliona dinara postao je beograđanin Branislav Rodić, koji drži lanac prodavnica sportske opreme.Država je potpuno izašla iz somborskog preduzeća za emitovanje filmova.Vanberzanskom trgovinom na Beogradskoj berzi prodato je preostalih 30 odsto Ekran a.d. iz Sombora.Na prvom i za sada poslednjem trgovanju, akcija somborskog bioskopa koštala je neverovatnih 48.100 dinara. Iz prve je prodata kompletna ponuda od 54 akcije, što je novog vlasnika koštalo 2.597.400.Ime kupca još uvek nije moguće saznati, jer brzina razmene podataka nije odlika Centralnog registra hartija od vrednosti. Po poslednjem izlistavanju Branislav Rodić poseduje 70 odsto preduzeća, dok se,rasprodatih 30 odsto, još uvek vodi na Akcijski fond Republike Srbije.Po zakonu, napominje direktor Vasiljević, postojala je mogućnost da se bioskop, kao opšte dobro, poštedi aukcijske prodaje, ali, kako kaže, u Agenciji za privatizaciju nije bilo sluha za inicijativu da grad ili opština preuzmu preduzeće Ekran. Gradski muzej u Somboru, koji ove godine proslavlja 125 godina postojanja, rekonstruisao je povodom jubileja prvi somborski bioskop, otvoren 1906. godine, u kome je pionir kinematografije Ernest Bošnjak prikazivao neme filmove i prvi zvučni jugoslovenski film iz 1925. godine. Sudeći po izjavama distributera da iduće godine za prikazivače filmova idu još crnji dani, kaže Vasiljević, lako se može dogoditi da i sadašnji bioskop u Somboru ode u muzej.

Bioskop Ernest Bošnjak[уреди]

Godine 2009. izvšena je temeljna rekonstrukcija bioskopa, tako da san koji je sanjao pionir naše filmske industrije inače rođeni somborac Ernest Bošnjak početkom prošlog veka, da od Sombora napravi "fabriku pokretnih slika", ili "Holivud u Somboru", nije postao java, ali se deo sna njegovog ostvario. A renoviranom i preuređenom bioskopu je dato upravo njegovo ime.

Cinema caffe[уреди]

Izgrađen je i cinema kafe tako da pre i posle filmske projekcije posetioci bioskopa imaju mogučnost da se u njemu osveže se uz piće i kokice.

Literartura[уреди]

  • Ilustrovana poslovna lična karta Sombora, Interpregled, Beograd 1976

Spoljašnje veze[уреди]