Freie Wähler

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са FWG)


Freie Wähler (срп. Слободни гласачи или слободни бирачи; FW или FWG) је израз којим се у Немачкој означава облик политичког деловања или прецизније, учествовањем у изборима у коме се одређена листа кандидује без претходне регистрације као политичка странка. При томе се као алтернативни облик користи „регистровано удружење“ (нем. Eingetragener Verein; e.V.). односно удружење грађана. FW се најчешће среће на локалним изборима, односно изборима за градска већа и градоначелнике, те је највише успеха имала у руралним срединама Јужне Немачке, где бирачи преферирају локалне одлуке доносити без мешања етаблираних политичких странака.

Последњих година се концепт FW подигао на виши ниво, односно бирачима служи за антиестаблишментско и антиполитичко протестно гласање. Године 2008. је на изборима за покрајинску скупштину Баварске 10,2% гласова успела освојити FW листа на челу са бившом чланицом CSU Габријелом Паули.

На последњим изборима за Европски парламент FW листа у Немачкој је освојила 1,46% гласова чиме је добила заступницу у ЕП Улрике Милер, која се прикључила либералној групи Савез либерала и демократа за Европу (ALDE).

Види још[уреди | уреди извор]