Graphics Device Interface

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Grafički divajs interfejs)

Graphic Device Interface (GDI+) је поред Кернела (језгро оперативног система) и корисничког сучеља један од три главна дела оперативног система Microsoft Windows. Служи контроли приказа текста и графике. Даје функције и структуре које се користе за генерисање графичког приказа за мониторе, штампаче и остале уређаје. Садржи три основна објекта за исцртавање: Pen (оловку), Brush (четку) и Фонт. Има добру употребу у исцртавању 2D објеката,[1] док се за 3D данас користе DirectX и OpenGL.

GDI+ је напреднија верзија која се појавила са Windows XP оперативним системом.[2] Додате су функције попут 2D антиалајзинга, alpha blending, градијелно сенчење, подршку формата .JPG и .PNG.

Битмап[уреди | уреди извор]

Битмап или растерска графика је класа која сажима GDI+ bitmap (растерску) слику која се састоји од информација о пикселима на слици. Укратко, користи се за рад на сликама дефинисаним пикселима. Боја сваког пиксела је представљена као број од 32 бита, где је по 8 битова узето да представља сваку од компоненти RBGA (вредности од 0 до 255). 255 представља пун интензитет док 0 без интензитета. Alpha параметар је означава провидност, од потпуно провидног интензитета 0 до непровидног интензитета 255.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „2D Drawing APIs in Windows -”. DirectX Developer Blog. MSDN Blogs. 12. 5. 2009. Архивирано из оригинала 18. 01. 2010. г. Приступљено 19. 7. 2012. 
  2. ^ Jackson, Chris. „GDI vs. GDI+ Text Rendering Performance”. Chris Jackson's Semantic Consonance. Microsoft. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]