У име оца

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са In the Name of the Father (film))
У име оца
Филмски постер
Изворни насловIn the Name of the Father
Жанрбиографски
РежијаЏим Шеридан
СценариоЏим Шеридан
ПродуцентЏим Шеридан
Главне улогеДанијел Деј-Луис
Ема Томпсон
Пит Постлвејт
МузикаТревор Џонс
Продуцентска
кућа
Hell's Kitchen Films
Година1993.
Трајање133 минута
Језикенглески
Буџет13.000.000 долара
IMDb веза

У име оца (енгл. In the Name of the Father) је биографски филм снимљен 1993. године у режији Џима Шеридана. Базиран је на истинитом догађају, говори о четири особе које су лажно осуђене за напад ИРЕ 1974. године, под оптужбом да су поставили бомбу која је убила четири британска војника и многе цивиле. На сценарију су радили Тери Џорџ и Џим Шеридан.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У Белфасту, Џерија Конлона⁠ британске безбедносне снаге замењују за снајперисту ИРА-е и прогоне га све док не избије неред. Џерија шаље његов отац Ђузепе у Лондон да га заштити од могућих репресалија ИРА. Једне вечери, Џери упада у стан једне проститутке и краде 700 фунти. Док се дрогирао у парку са шумаром Чарлијем Берком, у експлозији у Гилфорду погинула су четири војника и један цивил. Након повратка у Белфаст, Џерија хапсе британска војска и Краљевска полиција у Алстеру⁠ под оптужбом за тероризам.

Пребачени у Велику Британију, Џери, његов пријатељ Пол Хил, као и остали чланови Гилфордске четворке били су подвргнути полицијској тортури у оквиру процеса испитивања. Иако се у почетку изјаснио да није крив, Џери потписује признање након што је полиција запретила његовом оцу смрћу; он је заузврат ухапшен заједно са осталим члановима породице Конлон. На суђењу, иако бранилац указује на бројне недоследности у полицијској истрази, Џери и остали чланови Гилфордске четворке осуђени су на доживотни затвор.

Док су у затвору, Џерију и Ђузепеу прилази новајлија Џо Мекендру. Он их обавештава да је он прави аутор напада и да је ту чињеницу признао полицији, али су они тај податак држали у тајности како не би угрозили свој имиџ. Иако Џери саосећа са Џоом, његов став се мења након што Џо живог спали једног од чувара током побуне. Ђузепе губи живот у притвору, а Гери сам наставља борбу за правду.

Ђузепеов адвокат Герет Пирс, који је истраживао случај у Ђузепеово име, открива виталне доказе који ослобађају Џерија на основу изјаве Чарлија Берка. Након жалбе, Џери и остали чланови Гилфордове четворке су пуштени на слободу. Филм се завршава тренутним стањем четворице, помиње се да полиција није одговарала за грешке током истраге и да стварни починиоци бомбашког напада у Гилфорду нису оптужени.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Данијел Деј-Луис Џери Конлон
Ема Томпсон Гарет Пирс
Пит Постлвејт Ђузепе Конлон

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]