Jura Jura Teikoku

С Википедије, слободне енциклопедије
Jura Jura Teikoku
Музички рад
Активни период1989–2010
Место оснивањаTokio, Japan
ЖанрПсиходелични рок
Издавачка кућаSoni Mjuzik Entertejnment
DFA Rekords
Meš-Ki Rekords
Чланови
Садашњи члановиŠintaro Sakamoto (Vokal, gitara)
Čijo Kamekava (Bas gitara)
Ičiro Šibata (Bubnjevi)
Остало
Веб-сајтhttp://www.yurayurateikoku.com/

Jura Jura Teikoku (ゆらゆら帝国) (bukvalno "Drhtava Imperija") je tročlani sastav sa Tokijske underground scene centrirane oko Koendžija. Krasi ih električni zvuk koji se obično opisuje kao psihodelični rok. Iako su u Japanu visoko cenjeni i uticajni, trebalo im je 16 godina od osnivanja 1989 da prvi put zasviraju i van Japana, i to u Njujorku 2005-e.

Istorija[уреди | уреди извор]

Sastav Jura Jura Teikoku je oformljen 1989 sa pevačem Šintaro Sakamotom kao liderom, basistom Čijo Kamekavom i nizom drugih članova. Bubnjar Ičiro Šibata se pridružio bendu 1997 time formirajući krajnju postavu, i trio je ubrzo potpisao za Midi Rekords. Bend je objavio 5 studijskih albuma, jedan živi snimak, i dva albuma najvećih hitova za Midi.

2005-e, Jura Jura Teikoku potpisuje ugovor sa Soni Japan i tada objavljuju svoj deveti studijski album, "Sweet Spot", kao i mix 12-o inčnih “Soft Death / Frankie Teardrop" (Suicide cover). “Soft Death" je bio prihvaćen od strane dens zajednice, a "Sweet Spot" je bio proglašen za jedan od najboljih albuma te godine i u japanu, a i u inostranstvu. Bend je takođe objavio i živi album od materijala iz svojih Midi godina, nazvan な・ま・し・び・れ・な・ま・め・ま・い "na.ma.ši.bi.re.na.ma.me.ma.i" za Njujorkški Meš-Ki Rekords.

U oktobru iste godine, Meš-ki je organizovao dva nastupa u Njujorku (Njihov prvi nastup van Japana), koji su bili dočekan s oduševljenim kritikama od strane lokalnih medija. Stari i novi fanovi su se nakrcali u koncertnim dvoranama kako bi prisustvovali jedinstvenom nastupu benda.

Juna 2006-e, objavili su CD singl “つぎの夜へ” (U sledeću noć) kao i 12-o inčni remix "つぎの夜へ(remix)/順番には逆らえない(remix)" (U Sledeću noć / Ne možeš protiv sudbine). U Julu, Meš-Ki Rekords objavljuje 12-o inčni "Soft Death / ロボットでした" (Nežna smrt / To je bio robot) koji donosi i nove nastupe u Njujorku, koji su bili čak i posećeniji od prvih. 12-o inčni "Soft Death" je bio jako popularan i među DJ-evima kao što su Rub'N Tug i DJ Harvey.

2006-e, bend je bio hedlajner na brojnim Japanskim i Tajvanskim destivalima. Maja 2007-e, Meš-Ki objavljuje američku verziju "Sweet Spot". Iste godine bend kreće i na prvu Australijsku turneju.

Jula 2007-e, objavljuju singl “美しい" (Prelepi) a na jesen 2007-e objavljuju i prvi studijski album nakon dve i po godine, "空洞です" (Prazan sam). DFA Rekords u Novembru 2009-e kombinuje ova dva izdanja u puno CD izdanje.

31-og Marta, 2010-e, prema zvaničnom sajtu benda, nakon 21 godine zajedničkog rada oni se rastaju u prijateljskim odnosima navodeći da ih svirka "više ne uzbuđuje. Svaki član planira da nastavi da se bavi muzikom i ubuduće".

Šintaro Sakamoto osniva sopstvenu izdavačku kuću; "zelone rekords", i objavljuje svoj prvi solo single "In A Phantom Mood", 7-og Oktobra, 2011-e. Zelone objavljuje i njegov prvi solo album, "How To Live With A Phantom", 18-og Novembra, 2011-e.

Pevač Šintaro Sakamoto, koji je dizajnirao sav artwork benda je Jula 2007-e objavio svoju prvu antologiju ilustracija, "Šintaro Sakamoto Artworks 1994-2006" (Šogakukan)[1]. Basista Čijo Kamekava se pridružio sastavu "The Stars", koga vodi producent Jou Išihara (ex-White Heaven) od 1999. Objavili su tri studijska albuma.

Članovi[уреди | уреди извор]

Šintaro Sakamoto i Ičiro Šibata

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Shintaro Sakamoto Artworks 1994-2006. август 2006. ISBN 4096820032.