M22 Локаст

С Википедије, слободне енциклопедије
M22 Локаст


Основне карактеристике
Брзина на путу 55 km/h
Досег 217 km
Димензије и маса
Дужина 3,93 m
Ширина 2,16 m
Висина 1,82 m
Опрема
Главно наоружање топ 37 mm M6
Споредно наоружање 1 x .30 Browning MG
Оклоп 25 mm
Мотор Lycoming O-435T радијални 6-цилиндрични
Снага (КС) 410 КС
Посада
Посада 3 (командир, нишанџија, возач)

М22 Локаст (Скакавац) је био амерички тенк током Другог светског рата

Настанак и коришћење[уреди | уреди извор]

Основна идеја за настанак овог оклопног возила је била она о потреби за тенком који ће бити довољно лак за превожење у транспортом авиону. На крају тај задатак је био само делимично испуњен пошто је за његово смештање у највећи амерички авион било потребно скинути куполу, која би након спуштања авиона требало да се постави назад на место.

Како је поента ваздушно-десантних трупа пре свега брзина та процедура је М22 Локаст прогласила производном грешком. Иако је овај тенк био први пут развијен још 1941. године он није био употребљен све до 1945. године када га Британци користе за прелазак Рајне. Првобитно име овог тенка је било само М22 док су му надимак „Локаст“ (скакавац) дали Енглези из сасвим разумљивог разлога.

Опрема[уреди | уреди извор]

Исто што се може рећи и за М3/М5 Стјуарт вреди и за овај тенк. Са својим топом од само 37 mm он је био неспособан за борбу против иједног непријатељског тенка. Слично вреди и за оклоп који са својом дебљином од само 25 mm може бити пробијен од било ког противничког топа. Ти подаци постају разлог зашто овај амерички производ Американци нису никад употребљавали у борби.

Произведено је свеукупно 830 тенкова М22 Локаст. Након Другог светског рата неколико његових примерака је завршило у Египту.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]