Maserati

Из Википедије, слободне енциклопедије
Maserati
Maserati logo.svg
Врста предузећа
Делатност Аутомобилска индустрија
Година оснивања 1. decembar 1914.
Bolonja, Italija
Оснивач(и) braća Maserati
Седиште Modena, Italija
Руководиоци Sergio Marchionne
Производ(и) Аутомобили
Број запослених 696 (2010)
Веб презентација www.maserati.com

Maserati (ital. Maserati) je italijanski proizvođač luksuznih sportskih automobila, osnovan je 1. decembra 1914. u Bolonji, dok je sada centrala kompanije u Modeni. U svo­joj is­to­ri­ji, ova ita­li­jan­ska fabrika auto­mo­bi­la je ima­la vi­še vla­sni­ka, me­đu ko­ji­ma su Ci­tro­en, De To­ma­so, Fer­a­ri-Ma­se­ra­ti, da bi se 2005. godine Maserati odvojio od Ferarija i spojio sa kompanijom Alfa Romeo pod rukovodstvom Fijata.

Istorijat kompanije[уреди]

Braća Maserati su bila u automobilskoj industriji još početkom 20. veka. Kompanija je osnovana 1. de­cem­bra 1914. go­di­ne u Bo­lo­gni pod nazivom - Societa Anonima Officine Alfieri Maserati. Ispo­čet­ka se ra­di­oni­ca ba­vi­la pre­ra­dom auto­mo­bi­la Isot­a Fras­ki­ni za trke. Kasnije, će uslediti saradnja sa Dijatom za koje su Alfijeri, Bindo i Ernesto pravili dvolitarske trkačke automobile. Nakon što je Dijato 1926. godine, zbog ekonomskih problema, prekinuo proizvodnju trkačkih automobila, braća Maserati su napravila svoj prvi sopstveni automobil „Ti­po 26“. Sa jednim od prvih njihovih automobila, Alfijeri je osvojio 1926. trku izdržljivosti „Targa Florijo“. Maserati je počeo sa proizvodnjom trkačkih automobila sa 4, 6, 8 i 16 cilindara, a još jedan od braće Maserati, Mario, koji je bio umetnik, doprineo je kompaniji tako što joj je za logo predložio „Neptunov trozubac“. Alfieri je vodio Maserati do kraja života 1932 g. a otada su njegova tri brata, Bindo, Ernesto i Ettore nastavili da proizvode trkačke automobile koji su pobeđivali na trkama [1].

Godine 1937. preostala braća Maserati prodali su svoje deonice u kompaniji porodici Adolfo Orsi, koja je 1940 premestila centralu kompanije u njihov rodni grad Modenu, gde je ostala do danas. Braća Maserati su nastavila inžinjerski posao u fabrici, uspesi na trkama su se nastavili čak i protiv nemačkih automobila, Mercedesa i ostalih. Godine 1939. Maserati 8CTF dobio je trku Indianopolis 500, a taj podvig se ponovio i sledeće godine [2].

Reference[уреди]

  1. ^ http://www.cardbs.com/maserati
  2. ^ Maserati: Istorijat kompanije

Spoljašnje veze[уреди]