Maxïmo Park

С Википедије, слободне енциклопедије
Максимо парк
Музички рад
Активни период2001. -
Место оснивањаЕнглеска
Жанринди рок
Издавачка кућаWarp Records
Чланови
Садашњи члановиПол Смит
Данкан Лојд
Арчис Тику
Лукас Вулер
Том Инглиш
Дискографија
Our Earthly Pleasures
(2007)
Quicken the Heart
(2009)
The National Health
(2012)

Максимо парк (енгл. Maxïmo Park) је британски инди рок бенд настао 2000. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Група Максимо парк је формирана у Тајн и Вијару 2000. године, а име су узели од Максимо Гомез парка, стецишта кубанских револуционара у Хавани. У почетку, четири оснивачка члана су свирали само на неколико места, а Арчис Тику је био вокал и често је мењао инструменте. На ивици распада, одлучили су да потраже некога који ће фокусирати групу и на сцени и у текстовима. Певача Пола Смита је открила тадашња девојка бубњара Тома Инглиша у пабу док је певао уз песму "Superstition" Стивија Вондера.

Око марта 2004. године, један пријатељ је обезбедио средства за 300 копија 7" црвеног винил сингла за песму "Graffiti" и касније је издао плочу једне од њихових песама ("The Coast Is Always Changing"/"The Night I Lost My Head") коју су снимили у својој кући у Фенаму. После одређеног времена током којег су наступали на свиркама у свом родном граду, Стив Бекет из денс-електронске продукцијске куће Warp Records набавио је једну од ових плоча и одлучио да потпише уговор са Максимо парком.

Године 2005, брзо су постали популарни у инди свету са својим деби албумом, A Certain Trigger, који је продуцирао Пол Епворт (Babyshambles, Bloc Party) [1]. Неки критичари су га похвалили као један од најбољих издања те године, што је довело до повећања броја посвећених фанова у Великој Британији. Успех албума појачао је и низ великих турнеја, као и наступање са групом Кајзер чифс на NME Rock & Roll Riot турнеји. Јула 2005. године, њихов први албум номинован је за Меркури награду.

Бенд је свирао на фестивалу у Гластонберију и на Брикстон академији [2], концерту који је распродат за десет минута, и били су један од главних бендова на NME Awards турнеји почетком 2006. године. Такође су допринели једном песмом War Child компилацији Help: A Day in the Life.

У августу 2006. године, бенд је најавио да су почели да раде на свом следећем албуму. Албум је продуцирао Гил Нортон и снимљен је у Лондону. 22. јануара 2007. године, бенд је најавио да ће њихов други албум, Our Earthly Pleasures, бити издат 2. априла 2007. године и да ће му претходити издање главног сингла са албума, "Our Velocity", 19. марта 2007.[1] 30. јануара 2007. бенд је објавио детаље о својој "Our Earthly Pleasures" турнеји. Карте за већину догађаја су распродате неколико минута по њиховом издању 2. фебруара.

Пол Смит је у Гардијану открио да је у скорије време писао доста материјала базираног на читуљама и споменуо је могућност компилације песама заснованих на биографском садржају.

Чланови[уреди | уреди извор]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

Синглови[уреди | уреди извор]

Позиције на листама су за Велику Британију.

DVD[уреди | уреди извор]

  • Found on Film (5. јун 2006), који долази са додатним BBC Sessions компакт-диском који садржи неке претходно необјављене песме.

Компилације и саундтракови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Максимо парк открива детаље о новом албуму”. NME. 22. јануар 2007. Приступљено 30. 01. 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Интервјуи[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]