Autodesk Maya

С Википедије, слободне енциклопедије
Autodesk Maya
Програмер(и)Alias Systems Corporation
Прво издањефебруар 1998.
Стабилно издање
2018
Написан уC++,[1] MEL, Python,[2] C#
Оперативни системWindows, OS X и Linux
ПлатформаIA-32, x64
Доступан наЕнглески, Јапански, Кинески језика
Тип3Д графика
Лиценцакомерцијални
Веб-сајтhttp://www.autodesk.com/maya

Autodesk Maya је софтвер за 3Д компјутерску графику, за оперативне системе Windows, OS X и Linux. Првобитно је развијен од стране Alias Systems Corporation а сада је у власништу и развија га Autodesk. Користи се за израду интерактивних 3Д апликација, видео игара, анимираних филмова, ТВ серија и визуелних ефеката.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Маја је оригинално била продукт напредне генерације створен за анимацију уз помоћ кода напредног визуалајзера фирме Вејвфронт технолоџиз. У стварању Маје, уску сарадњу су имали са Волт Дизни центром за анимацију, током стварања њиховог анимираног филма Диносаурус. Дизни је тражио да интерфејс програма Маја има опцију персонализације како би свако могао да има свој начин рада, те је и та опиција, у комбинацији са осталим, допринела популарности Маја-е у свету анимације.

У раним данима развоја, Маја је за свој скриптинг језик користила ТЦЛ, који је касније промењен у МЕЛ.

Маја 1.0 је за јавност доступна од фебруара 1998.

У 2005. години, Мају купује фирма Аутодеск, која и име производа мења у Аутодеск Маја, али је само назив Маја остао доминантан као назив производа.

Награде

1, маја 2003. тренутна фирма, Алиас, добила је Академску награду за технолошки и научни напредак за развој Маја софтвера.

у 2005. награду добија за откривање и имплементацију начина моделовања познатог као сабдивижн сурфас.

Дана 8. фебруара 2008, Академску награду за технолошки и научни напредак добијају за имплементацију система за симулацију флуида у оквиру програма.[4]

Преглед[уреди | уреди извор]

Маја је апликација која се користи за генерацију и прављење 3Д објеката у сврху архитектуре, филмова, телевизијских емисија и у развоју игрица. Софтвер је првенствено могао да се користи на оперативном систему ИРИКС, али је подршка за исти престала у августу 2006. године. У августу 2008. године, Маја је доступна у пакетима Анлимитед и Комплит.

Корисник дефинише корисни простор или сцену у коју имплементира и едитује пројекат. Сцене се могу сачувати у више формата, од којих је као подразумевани подешен .мб. Елементи сцене су имплементирани као нодови који имају своје атрибуте и опције за едитовање.

Корисници који похађају Универзитете, било као студенти или професори, заједно са Америчким ветеранима могу да остваре своје право на бесплатну верзију софтвера која се користи у некомерцијалне сврхе.[5]

Пример изгледа 3д сцене у оквиру пројекта
(2.1) Пример изгледа 3д сцене у оквиру пројекта

Компоненте[уреди | уреди извор]

Симулације флуида[уреди | уреди извор]

Реалистичан симулатор некомпресивих флуида заснован ја Навиер-Стоуковим формулама, користи се за симулације нееластичних флуида, и додат је у Маја-у у верзији 4.5.

Симулација тканина[уреди | уреди извор]

Динамичка симулација тканина користи физичке способности тканина. У скоријим верзијама Маја-е симулација тканина се обавља уз помоћ модула под називом нКлот који је саставни део програма од верзије 8.5.

Симулација крзна[уреди | уреди извор]

Симулација крзна користи модуле који имају способности симулације косе и крзна, у зависности од потребе. Поседује могућности и симулације динамичке интеракције између више влакана.

МЕЛ[уреди | уреди извор]

Поред визуелног начина рада, Маја је опремљена и језиком за скриптовање под називом МЕЛ ( Maya Embedded Language). Користи се за персонализацију софтвера, као и за прављење различитих алатки којима се олакшава или убрзава процес продукције.[6]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ List of C++ applications, maintained by C++ creator Bjarne Stroustrup
  2. ^ Baas, Matthias (8. 5. 2006). „Python/Maya: Introductory tutorial”. cgkit.sourceforge.net. Архивирано из оригинала 15. 11. 2010. г. Приступљено 10. 12. 2010. 
  3. ^ Jason., Sharpe, (2008). In silico : 3D animation and simulation of cell biology with Maya and MEL. Lumsden, Charles J., 1949-, Woolridge, Nicholas. Amsterdam: Morgan Kaufmann/Elsevier. ISBN 9780123736550. OCLC 190751440. 
  4. ^ Watkins, Adam (2012). Getting Started in 3D with Maya. Elsevier. стр. 359—399. ISBN 9780240820422. 
  5. ^ Mastering Autodesk® Revit® 2017 for Architecture. Indianapolis, Indiana: Wiley Publishing, Inc. 25. 3. 2017. стр. 917—919. ISBN 9781119415565. 
  6. ^ „Maya | Computer Animation & Modeling Software | Autodesk” (на језику: енглески). 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]