Mirovni ugovor iz Sevra

Из Википедије, слободне енциклопедије
Podela Osmanskog carstva imeđu sila pobednica
Kurdska država, čije je stvaranje predviđeno mirovnim ugovorom iz Sevra
Историја Курда
Flag of Kurdistan.svg

Овај чланак је део серије о
историји Курда

Ова кутијица: погледај  разговор  уреди
Категорија: Историја Курда

Ugovor iz Sevra je potpisan 10. avgusta 1920. godine u Sevru između zemalja Antante i Otomanskog carstva (Turske).

Ovo je jedan od mirovnih ugovora kojima je završen Prvi svetski rat, a koji su na Pariskoj mirovnoj konferenciji (od 18. 1. 1919. do 28. juna 1919. u Parizu) zaključeni su sa svakom pobeđenom državom posebno. Ovaj ugovor nije primenjen i nakon Mladoturske revolucije (24. jula 1923), zamenjen je Sporazumom u Lozani.

Osmansko carstvo se ovim ugovorom odreklo svih pretenzija na ne-turska područja. Turska je izgubila 4/5 svoje teritorije, a u Evropi joj je ostao samo Carigrada i uzan pojas oko moreuza Bosfor i Dardaneli, koji je trebao biti demilitarizovan i stavljen pod upravu Lige naroda. Grčka je dobila većinu ostrva u Egejskom moru i istočnu Trakija, ukl. grad Smirnu (Izmir), a sultan je osim isplate ratnih reparacija, morao da pristane i na ograničavanje armije na 50.000 vojnika i oduzimanje ratne mornarice.

Ugovor iz Sevra je međutim, pre svega zbog dobitaka Grčke, oštro odbijen od strane turskih nacionalista i parlament je odbio da ga ratifikuje.

Literatura[уреди]

  • Fromkin, David (1989). A Peace to End All Peace: Creating the Modern Middle East, 1914-1922. New York: H. Holt. ISBN 0-8050-0857-8. 

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]