Myst

Из Википедије, слободне енциклопедије


Овај чланак је о првој рачунарској игри под именом Myst. За цео серијал, погледајте чланак Myst франшиза.
Myst
Омот кутије Myst-а
Развио Cyan, Inc.
Дизајнер(и) Робин и Ранд Милер
Погон Hypercard (Macintosh), Cyan-ов власнички (Windows)
Датум(и) објављивања 24. септембар 1993.
Жанр(ови) Графичка авантура
Платформе Mac OS, PC, Sega Saturn, PlayStation, Atari Jaguar, AmigaOS, CD-i, 3DO
Медијум CD-ROM
Потребне спецификације система Macintosh: Mac LC, Систем 7.0.1, 4 MB RAM, 3 MB простора на диску, 256 боја, CD-ROM драјв. PC: 386, Windows 3.0, 8 MB RAM, 4 MB простора на диску, SVGA графичка картица, звучна картица, CD-ROM драјв
Начин контроле Тастатура, миш

Myst је графичка авантуристичка рачунарска игра коју су дизајнирали и чијим су стварањем руководили браћа Робин и Ранд Милер. Игру је развио Cyan Inc., студио смештен у Спокејну, Вашингтону, а Brøderbund ју је издао и дистрибуирао. Милерови су почели рад на Myst-у 1991. а објавили су га 24. септембра 1993.

Myst је био тако успешан да је подстакао настанак новог жанра рачунарских игара, авантуристичко-логичких игара у првом лицу. Игре које су се држале овог жанра су често и фанови и остали ословљавали са „Myst клонови“.

Достигнућа[уреди]

Myst се продао у преко 6 милиона примерака и држао је титулу најпродаваније рачунарске игре свих времена кроз добар део 1990-тих пре него што су му је преотели The Sims-и. Његова популарност је довела до:

Прича[уреди]

Под нејасним околностима, мистериозна особа позната као Странац (Stranger - у његовој улози је сам играч) проналази необичну књигу насловљену „Myst“. Након што је отворио књигу, Странац открива да њену прву страну заузима покретна слика. Она показује прелет преко неког острва. Додирнувши ту слику, Странац се пребацује на то острво и не преостаје му ништа друго осим да истражује.

На острву Myst се налази библиотека у којој се могу наћи две књиге - црвена и плава. Ове књиге су замке за Сируса и Ахенара, двојицу људи који тврде да су синови Ејтруса. Ејтрус је мистериозни и моћни власник острва Myst који је могао да пише посебне књиге користећи древну вештину познату под именом Уметност. Те књиге су буквално пребацивале корисника на светове, или Доба, која су у књизи била описана.