Nabatejsko carstvo

Из Википедије, слободне енциклопедије
Mail-mark-junk red.svg Један од корисника је предложио овај чланак за брзо брисање.

Као разлог је навео: Није за енциклопедију. Ускоро ће неко од администратора да провери овај захтев и предузме неопходне кораке.

Уколико се не слажете с брисањем, немојте уклањати овај шаблон, него образложите своје неслагање на страници за разговор:


Администратори: не заборавите да проверите шта је овде повезано, историју странице (последња измена) и њену страницу за разговор.

Последњу измену на овој страници начинио је корисник Сербијана (разговордоприноси) у 02:28.


U toku prva dva vijeka nove ere pomorski put ka Indiji je postajao sve poznatiji, karavani su bili sve više skretali na sjever ka Palmiri i Petra je tada počela da gubi svoj značaj. 105. godina n.e. bila je kobna za Petru kada joj je Rim pod Trajanovom upravom ukinuo njene privilegije ona je ostala skoro bez istorije. Nabatejsko carstvo je bilo smješteno na sjeveru arabijskog poluostrva.

Nabatejci su došli na te prostore negdje u 6. veku p.n.e. kao nomadsko pleme. To je bila zemlja Edomita. Za svoju prestonicu su izabrali Petru, odakle su izvršili osvajanje susjednih oblasti. Petra na grčkom znači pećina, to je bila velelepna metropola u to vrijeme, čvor velikih trgovačkih puteva, od čega je carstvo i živjelo. Oni su bili toliko jaki da su čak odbili vojsku Antigona. Oni su kasnije postali saveznici Rima, ona im je bila potrebna zbog trgovine.Kasnije su pomogli Galu u invaziji Arabije. Međutim 105.godine Trajan je ukinuo Nabatejcima autonomiju i uključio ih u Rimsko carstvo kao provinciju. Maternji jezik Nabatejaca je bio arapski ali sve su prilike da su se u administraciji koristili aramejskim.