Nenad Ćeranić

С Википедије, слободне енциклопедије
Nenad Ćeranić
Лични подаци
Место рођењаBeograd,
ЗанимањеПевач, композитор
Музички рад
Активни период2006—danas
Жанрpop
Инструментvokal, klavir, gitara i bubanj

Nenad Ćeranić srpski je muzičar i kompozitor.[1]

Biografija[уреди | уреди извор]

Diplomirao je Muzičku produkciju sa ocenom 10, kao prvi u klasi na Akademiji Umetnosti u Beogradu, juna 2011. postao je master muzičke umetnosti.

Solo pevanje je počeo učiti od 2001. godine u režiji prof. Milojka Pajevića. Svira klavir, gitaru, bubnjeve i dosta perkusivnih instrumenata. Pored vokalnog izvođenja, bavi se komponovanjem, aranžiranjem, pisanjem tekstova i produkcijom muzike.

Kao autor i izvođač, debitovao je 2006. godine na Radijskom Festivalu i ušao u superfinale pomenutog sa pesmom „Nek’ padaju kiše“, koja je postala veliki hit domaće pop muzike.

Objavio je album pod nazivom „Uvertira“ 17. decembra 2008. godine. Većinski je autor kompozicija i tekstova na pomenutom albumu na kojem je ugostio veliki broj vrhunskih instrumentalista.

Na najvećem festivalu pop muzike u jugoistočnoj Evropi, Slavjanski bazar u Belorusiji, 10. jula 2009. godine predstavljao je Srbiju, kao izvođač, ali i kao kompozitor. Osvojio je specijalnu nagradu ruskog Telekoma za najbolji vokal na festivalu i nagradu stilista za nastup.

Nenad Ćeranić je dobitnik najvećeg priznanja koje Akademija Umetnosti u Beogradu dodeljuje, nagrade Sveti Vid, za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti.

Dobitnik je priznanja, najbolja pesma Crne Gore za 2009. godinu, na prvim Balkanskim muzičkim nagradama, koje su se održale u Sofiji i tako se našao u društvu jedanaest najboljih muzičara Balkana.

Jula 2010. godine, Nenad je dobio zlatnu sirenu za otkriće godine, i nastupio u revijalnom delu festivala Sunčane Skale. Decembra meseca 2011. godine Nenad je komponovao i napisao tekst za zvaničnu pesmu crnogorske prestonice Cetinje - „Srce mi je pokraj Cetinja“.

Godine 2020. je učestvovao na Beoviziji sa pesmom „Veruj u sebe”. Nije se plasirao u finale takmičenja.

Obrazovanje[уреди | уреди извор]

Juna 2012. Nenad je postao docent Muzičke akademije na Alfa Univerzitetu. Od Oktobra 2013. kao docent počinje da predaje na Metropolitan Univerzitetu u Beogradu. Juna 2022. odbranio je doktorsku disertaciju - Sfere muzike: muzička umetnost u sistemima virtuelne realnosti na doktorskom studijskom programu "Dizajn novih medija" na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i postao doktor umetnosti.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Uvertira (2008), Goraton.

Festivali[уреди | уреди извор]

Radijski festival, Srbija:

  • Nek' padaju kiše, 2006

Beovizija:

  • Slepa ulica, 2008

Славянский базар, Belorusija:

  • Kao po kazni / Krivac (kao predstavnik Srbije), specijalna nagrada ruskog „Telekoma” za najbolji vokal na festivalu, 2009

Beogradsko proleće:

  • Samo ljubi me (duet sa Mirnom Košanin), 2023

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nenad Ćeranić”. Cosmopolitan. Приступљено 25. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]