Olimpik Bič

С Википедије, слободне енциклопедије
Olimpik Bič
Plaža na Olimpik Biču

Olimpik Bič ili Olimpiaki Akti (grč. Ολυμπιακή Ακτή [Olympiakí Aktí] — „Olimpijska Plaža”, engl. Olympic Beach — „Olimpijska Plaža”) je letovalište u podnožju planine Olimp, na obali Egejskog mora.[1] Udaljeno je 2 km od Paralije. Olimpik Bič je udaljen 7 km od grada Katerini, a od Soluna oko 70 km, do kojeg se može doći lokalnim autobusom.[2]

Administrativno pripada opštini Katerini. Prema popisu iz 2011. u naselju je bilo 320 stanovnika.[3]

Klima[уреди | уреди извор]

Klima je pogodna zbog blizine Olimpa i blagog povetarca.[4] Paraliju i Olimpik Bič spaja velika peščana plaža sa toplim morem koja ima Plavu zastavicu. U nekim delovima turističke sezone ima mnogo meduza, ali uglavnom plavih koje nisu opasne. Mesto daje mogućnost kombinovanja porodičnog i aktivnog odmora. Cene su pristupačne, puno kafića i taverni kao i radnji sa povoljnim cenama. Sa Paralijom ga povezuje šetalište dugo 3,4 km, turistički voz, autobus i taksi.Ovo mesto poseduje uredjen park i puno ja cveća. U ponudi su vile sa apartmanskim smeštajem i hoteli. Iz mesta moguće je posetiti Olimp sa selom Litohoro, arheološko nalaziste Dion, Solun, manastirski kompleks Meteori, Platamonsku tvrđavu i etno selo Stari Pantelejmon.

Turizam[уреди | уреди извор]

Oko plaže ima puno parkova sa toboganima i ljuljaškama. U blizini plaže postoji i diskoteka.[2] Postoji pešačka zona u centru, a u ulicama se nalaze razne prodavnice i butici.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Olympic Beach - lokacija i informacije”. Putuj sigurno. Приступљено 5. 2. 2019. 
  2. ^ а б „Olimpik Bič”. Grčka info. Приступљено 5. 2. 2019. 
  3. ^ „Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός”. statistics.gr (на језику: грчки). Архивирано из оригинала 18. 04. 2016. г. Приступљено 28. 6. 2023. 
  4. ^ „Olimpik Bič, Grčka”. Moja avantura. Архивирано из оригинала 27. 06. 2018. г. Приступљено 5. 2. 2019.