Poni ekspres

Из Википедије, слободне енциклопедије

Pony Express je naziv za poštanski servis u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su održavali kuriri konjanici između St. Josepha u Missouriju do Sakramenta u Kaliforniji od aprila 1860. do oktobra 1861.

Iako je vrlo brzo bankrotirao - Pony Express ostao je zapamćen kao romantična epizoda u istoriji Divljeg Zapada, najviše zbog svojih diviniziranih jahača kurira Vilijama Kodija (poznatog kao Bufalo Bil) i Roberta Haslama (Pony Bob). Ali i zbog objektivnih razloga, jer su jahači Pony Expressa prevaljivali ogromna prostranstva Velike nizije, Stenovitih planina i Siera Nevade, kraja u kom su vladali Indijanci i divlje zveri, što je sve zahtevalo, hrabrost i izazivalo divljenje.

Istorija[уреди]

Kad su se od polovine 20. veka počela širiti naselja kolonista po udaljenom dalekom zapadu, pojavila se i potreba za brzim poštanskim servisom. Pisma i paketi, slani sa istoka u to vreme, stizali su za prosječno 24 dana do zapadne obale, ili parobrodima oko Južne Amerike ili sporim putničkim kočijama, koje su održavale vezu sa udaljenim gradovima Divljeg Zapada. Kako je to bilo vreme pred početak građanskog rata kad su brze vesti postala nasušna potreba, - ukazala se potreba da se izmisli brži način dostave. Na inicijativu senatora iz Kalifornije William M. Gwina toga se prihvatila kompanija Russell, Majors & Waddell, odnosno njihova specijalizirana podružnica Central Overland California and Pikes Peak Express Company. Oni su osmislili servis - prijenosa poštanskih pošiljaka - kuririma konjanicima.

Pony Express skratio je tako rok isporuke na samo deset dana.

Karta rute Pony Expressa

Iako se to činilo nemoguće, jer je udaljenost koju je trebalo proći iznosila preko 3.200 km, sistemom međustanica, koje su se nalazile na svakih 16 do 24 km, na kojima su njihovi jahači mjenjali konje - omogućili su svojim jahačima da dnevno prevaljuju po 120 do 160 km, i predaju torbu slijedećem jahaču. Za potrebe servisa izgradili su (ili unajmili) preko 157 stanica raspoređenih po Missouriju, Nebraski, Wyomingu, Utahu i Nevadi i Kaliforniji na kojima su njihovi kuriri, razmjenjvali poštu i mijenjali konje.

Pony Express bio je i neobično pouzdan, u 16 mjeseci svog rada, izgubili su samo jednu poštansku vreću, ipak sve to nije ih spasilo od bankrota, jer su bili preskupi u konkurenciji sa novoizmišljenim telegrafom, koji je 24. oktobra 1861. uspostavio transkontinentalnu liniju do Kalifornije.

Vidi još[уреди]