Pumping (рачунарски системи)

С Википедије, слободне енциклопедије
A comparison between single data rate, double data rate, and quad data rate.

Pumping, када се односи на рачунарске системе, једноставно означава колико пута у току тактног циклуса је извршен пренос података.[1]

Ране врсте системске меморије (RAM), као што је SD RAM, преносе податке само на растуће ободе радног такта. Са појавом двоструке брзине преноса података синхроно динамичног RAM-а или DDR SDRAM-а, подаци су преношени и преко растућег и преко опадајућег обода. Међутим, четвороструко пумпање се користило неко време код чеоне магистрале (FSB) рачунарског система. Ово функционише тако што се преносе подаци по растућем ободу, до максимума, опадајућем ободу и кроз сваки тактни циклус посебно. Intel-ови рачунарски системи (и други) користе ову технологију да достигну еикасну FSB брзину од 1600 MT/s (милион трансфера у секунди), иако је брзина радног такта FSB-а само 400 MHz (циклуса у секунди). Затим се фазно затворена петља у CPU-у увећава тако што се FSB осцилатор множи са фактором како би добили брзину CPU-а.

Пример: Core 2 Duo E6600 процесор је наведен као 2.4 GHz са 1066 MHz FSB. Познато је да је FSB четвороструко пумпан, тако да је његова фреквенција 1066/4 = 266 MHz. Дакле, CPU множитељ је 2400/266, или 9×. Компатибилни DDR2 RAM који је познат као двоструко пумпан и који има Улазно/Излазну магистралу два пута већу од праве FSB фреквенције (важи да је пренос података 4 пута по тактном циклусу), тако да би се систем покренуо синхронијски (види Чеону магистралу) врста прикладне RAM меморије за то је учетворостручена 266 MHz, или DDR2-1066 (PC2-8400 или PC2-8500, у зависности од етикетирања произвођача.).

Референце[уреди | уреди извор]