Ragbi UniLiga

С Википедије, слободне енциклопедије

Univerzitetska ragbi liga ili skraćeno Ragbi UniLiga je takmičenje fakulteta Univerziteta u Beogradu u ragbi ligi, odnosno ragbi 13. Ragbi UniLiga je takmičenje studenata i fakulteta u sopstvenoj organizaciji, realizovano u u saradnji sa Univerzitetskim sportskim savezom Beograda i Ragbi 13 federacijom Srbije. Utakmice se igraju na stadionu Univerzitetskog sportskog centra na Novom Beogradu.

Nastanak UniLige[уреди | уреди извор]

Ragbi Uniliga svoje korene vuče iz 2007. godine, kada je osnovan, prvi studentski, ragbi klub na Fakultetu Političkih Nauka - FPN XIII. Dogodilo se to onda kada je David Bakić, bivši reprezentativac države u mlađim kategorijama, zajedno sa drugarima iz ragbi kluba Dorćol došao na ideju da utiče na širenje ovog sporta u Srbiji. Prva studentska utakmica odigrana je u februaru 2008. godine između osnivačkih klubova FPN i Filozofskog Fakulteta. Na proleće 2008. godine odigrana je prva liga između tri kluba: Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, i Više elektrotehničke škole. Formiranje univerzitetske ragbi lige u Beogradu 2008. godine je prvi korak ka stvaranju jakog uporišta ragbi 13 sporta u Beogradu i u Srbiji. Univerzitetska liga služi kao jaka potpora ragbi 13 federaciji Srbije i takođe je jedinstvena promocija ovog sporta na fakultetima Beogradskog univerziteta, sa mogućnošću širenja na ostale univerzitete u Srbiji.

Drugarska igra[уреди | уреди извор]

UniLiga je zasnovana na entuzijazmu drugarstva i ljubavi prema plemenitom sportu ragbija. Organizacija počiva na volonterskom radu studenata, a privlačenje novih igrača čini se klupskim duhom i sportom. Samo studenti mogu da igraju UniLigu, i sami je organizuju. Formalno postoji samo menadžer unilige kao organ federacije, koji se konsultuje sa predstavnicima studentskih klubova. Trenira se na poljanama po Beogradu, a treneri su volonteri ili iskusniji igrači u timu. FPN, Saobraćajni fakultet i FON su naišli na podršku fakulteta, i obezbedili su dresove, dok ostali klubovi igraju u otpisanim garniturama koje su donacije iz Engleske. Svu ostalu opremu igrači kupuju sami. UniLiga svoju ekspanziju ne duguje ni uloženom novcu, ni popularnom sportu, samo jedinstvenosti igre i drugarstvu ljudi koji je igraju.

Ragbi UniLiga I (2007/2008.)[уреди | уреди извор]

Na proleće 2008. godine odigrana je prva liga između tri kluba: Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, i Više elektrotehničke škole. Ragbi UniLigu I osvojio je Filozofski fakultet bez poraza. Za najboljeg igrača prve univerzitetske lige proglašen je Haris Dajč sa Filozofskog fakulteta.

Ragbi UniLiga II (2008/2009.)[уреди | уреди извор]

Drugo izdanje UniLige startovalo je 7.marta 2009. godine na stadionu Univerzitetskog sportskog centra na Novom Beogradu. Ekipe 5 fakulteta borile su se za naslov najboljeg tima studentskog šampionata, a titulu je branio Filozofski fakultet, odnosno Filozofski akademski klub (FAK). Za razliku od prošle sezone došlo je do gašenja kluba na Višoj elektrotehničkoj školi ali i do osnivanja novih klubova na sledećim fakultetima: Fakultetu organizacionih nauka (FON), Pravnom fakultetu (PF) i Saobraćajnom fakultetu (SF). Šampionskom titulom se ponovo okitio Filozofski fakultet.

Ragbi UniLiga III (2009/2010.)[уреди | уреди извор]

Ragbi UniLiga III je počela 8. novembra 2009. godine sa 6 klubova i sa prekidima trajaće do aprila 2010. godine. Novina je da se ligi pridružio tim Vojne akademije. Pravo nastupa u UniLigi III imaju samo studenti, koji moraju biti registrovani za ekipe koje se takmiče u UniLigi III.

Sezona se sastoji iz dva dela: regularnog i doigravanja (plej-of). U okviru regularnog dela sezone, šest ekipa igra po jednokružnom bod sistemu, svako sa svakim u jedinstvenoj ligi. Za pobedu ekipa dobija 2 boda, za ostvaren nerešen rezultat 1 bod, a za poraz ne dobija bodove. Nakon regularnog dela sezone igra se doigravanje po nokaut sistemu. Prvog vikenda doigravanja igra se eliminaciono polufinale, u kome se sasattju ekipe koje su zauzele od trećeg do šestog mesta u toku regularnog dela sezone, po sistemu: 3.-6. (par EP1) i 4.-5. (par EP2). Ekipa koja je poražena, završava takmičenje, a pobednici idu u kvalifikaciono polufinale. Narednog vikenda igra se kvalifikaciono polufinale u koje se uključuju dve prvoplasirane ekipe iz regularnog dela sezone, igra se po sistemu: 1.-EP2 (par KP1), 2.-EP1 (par KP2). Šampiona UniLige III odlučuje finalna utakmica, koja se igra trećeg vikenda doigravanja i u kojoj nastupaju pobednici kvalifikacionih polufinalnih utakmica.

Titulu šampiona UniLige brani Filozofski fakultet (FAK).

Rezultate utakmica možete pogledati ovde:rezultati ragbi UniLige III

Tabelu takmičenja ovde:tabela ragbi UniLige III

Budućnost[уреди | уреди извор]

Planovi za budućnost su dalje širenje UniLige na ostale fakultete Univerziteta u Beogradu, širenje na ostale univerzitete, upoznavanje što većeg broja studenata sa ragbijem, što veći broj novih igrača i povećanje broja sportski aktivnih studenata, širenje ragbija uopšte, razvijanje ragbi kluba Beogradskog Univerziteta i izlazak na međunarodnu scenu. Konkretni planovi uključuju:

- Formiranje studentske reprezentacije Srbije koja bi se takmičila na Studentskom Svetskom Prvenstvu u Rusiji 2010. godine.

- Tim Beogradskog Univerziteta treba da gostuje Praškom Univerzitetu na tradicionalnom Slovenskom Kupu u septembru 2009.

- Učestvovanje fakultetskih klubova na Belgrade International Games-u sredinom oktobra 2009.

- Rad na osnivanju novih studentskih klubova: Poljoprivredni fakultet, Elektrotehnički fakultet sa Visokom školom za elektrotehniku i računarstvo, Pravoslavno-Bogoslovki fakultet, Tehnološko metalurški fakultet, Rudarsko geološki fakultet, Fakultet bezbednosti, Građevinski fakultet, Univerzitet Singidunum i Fakultet za sport i fizičku kulturu na Univerzitetu u Nišu.

- Povezivanje sa Univerzitetima u regionu i osnivanje konkurentskih liga.