Роналд Лин Ривест

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ronald L. Rivest)
Роналд Лин Ривест
Роналд Лин Ривест (у средини)
Лични подаци
Датум рођења1947
Место рођењаСкенектади, САД
ОбразовањеУниверзитет Станфорд, Универзитет Јејл
Научни рад
Пољекриптографија
ИнституцијаМИТ Универзитет
НаградеТјурингова награда
Званични веб-сајт
people.csail.mit.edu/rivest/

Роналд Лин Ривест (енгл. Ronald Linn Rivest; Скенектади, 1947) је криптограф и професор на МИТ Универзитету на катедри за електротехнику и рачунарство.

Најпознатији је по свом раду на јавном-кључу енкрипцији са Леонардом Ејдлманом и Адијем Шамиром, посебно на RSA алгоритму, за који су 2002. добили Тјурингову награду.

Проналазач је симетричног кључа енкрипционог алгоритама RC2, RC4, RC5, и ко-проналазач RC6. „RC“ је „Ривестова бројка“, или алтернативно „Ронов код“. (RC3 је био проваљен у RSA обезбеђењу током истраживања, слично RC1 није никада објављен). Такође је написао MD2, MD4 и MD5 криптографске функције за претресање.

Године 2006. је објавио свој изум „Три листића“ гласачког система, иновативног гласачког система, који укључује могућност гласача да примете да је њихов глас рачунат, док и даље штити њихову гласачку приватност. Најважније, овај систем се не ослања на криптографију уопште. Изневши „Наша демократија је веома важна“, истовремено је сместио „Три листића“ у јавни домен.

Професор Ривест је члан Националне академије за инжењерство, Националне академије наука, и сарадник је Асоцијације за компјутерске машине, Међународне асоцијације за криптографска истраживања, и Америчке академије наука и уметности. Заједно са Ади Шамиром и Лед Едлменом био је награђен, IEEE Кођи Кобајаши наградом за рачунарство и комуникације 2002. Професор Ривест је примио почасну титулу „laurea honoris causa“ универзитета у Риму. Сарадник је светске технолошке мреже, и финалиста за Светску технолошку награду 2002, за комуникациону технологију. Године 2005. примио је MITX награду за животно достигнуће.

Дипломирао је математику на Универзитету Јејл 1969, и докторирао компјутерске науке на Станфорд универзитету 1974. Он је ко-аутор „Увода у алгоритме“, стандардног уџбеника из алгоритама са Томасом Х. Корменом, Чарлсом Е. Лајзерсоном и Клифордом Стејном. Члан је на МИТ-у у лабораторији за компјутерске науке и вештачку интелигенцију у теорији рачунарске групе, и оснивач је њихове групе за криптографију и обезбеђење информација. Такође је био оснивач RSA Data Securty (сада спојена са Security Dynamics и формирао RSA Securty) и Peppercoin-a. Професор Ривест има истраживачких интересовања у криптографији, компјутерској и мрежној сигурности, и алгоритмима.