Silene stenophylla

Из Википедије, слободне енциклопедије
Silene stenophylla
Систематика
царство: Plantae
(некласификован) Eudicotyledoneae
(некласификован) Core eudicots
ред: Caryophyllales
породица: Caryophyllaceae
род: Silene
врста: S. stenophylla
Биномијална номенклатура
Silene stenophylla
Ledeb., (1842)
Екологија таксона

Silene stenophylla је биљка из рода Silene. Расте у тундри у Сибиру.

Опис[уреди]

Silene stenophylla је вишегодишња, зимзелена цветница[1]. Биљка достиже величину од 5 до 25 центиметара. Стабљика се грана на 2 дела[2]. Цветови су појединачни бледо розе до розе боје, а биљка цвета од априла до јула[1]. Чашица цвета је релативно велика[2]. Цвет има 5 круничних листића (латица) који су на врховима урезани[1][2]. У цвету се налази 10 прашника од којих је половина у бази круничних листића, док половина није повезана са њима[1]. Прашници штрче из цвета, а прашнички конац је дугачак око 2,4 cm[1]. На прашничком концу се налази прашница која је дугачка 3 mm. Тучак је дугачак 6 mm, а широк 2 mm[1].

Регенерација[уреди]

Тим руских научника је објавио рад у којем је регенерисао ову биљку из фосилних остатака који потичу још из Плеистоцена. Биљка је регенерисана из фосилних остатака плода ове биљке који је пронађен у леду на десној обали реке Колиме у североисточном Сибиру[3]. Фосили врсте Silene stenophylla су нађени у јазбинама веверица, које се налазе 38 метара испод тренутне површине леда[3]. Фосилни остаци који су послужили за оживљавање су стари између 30.000 и 32.000 година и били су потпуно залеђени у јазбинама тако да је плод био потпуно изолован од спољашњих утицаја[3]. Ово је најстарија биљка која је икада регенерисана[4]

Након регенерације научници су утврдили да постоји значајна разлика између садашње врсте и врсте од пре 30.000 година, посебно у облику латица и цвета између различитих полова[4].

Референце[уреди]

  1. ^ а б в г д ђ [hhttp://zipcodezoo.com/Plants/S/Silene_stenophylla/ „Silene stenophylla“]. ZipcodeZoo. 21. 1. 2012. Приступљено 22. 2. 2012.. 
  2. ^ а б в Pavel Slabý. Silene stenophylla Ledeb.“. Rock Garden Plants Database Приступљено 21. 2. 2012.. 
  3. ^ а б в РТС: „Руси оживели биљку из леденог доба!“ (21. 02. 2012)
  4. ^ а б BBC: Ancient plants back to life after 30,000 frozen years (20. фебруар 2012)

Са других Викимедијиних пројеката :