Smooth Criminal

Из Википедије, слободне енциклопедије
Smooth Criminal
Smooth Criminal cover
Сингл извођача Мајкл Џексон
са албума „Bad
Издат 24. октобар 1988.
Формат ЦД, касета, грамофонска плоча
Снимљен 1987.
Жанр фанк, денс
Дужина 4:17
Издавач Epic Records
Продуцент Мајкл Џексон и Квинси Џонс
Хронологија синглова
"Another Part of Me"
(1988.)
"Smooth Criminal"
(1983.)
"Leave Me Alone"
(1989)

"Smooth Criminal" је седми сингл са албума Bad Мајкла Џексона. Песма садржи брзе делове и текст песме говори о жени, Ени, која је нападнута. Као сингл је издат 1988. године и заузео је 7. место у САД. Од тада је постала једна од Џексонових најпознатијих песама. Поново је издата 2006. године и три године пре тога на албуму Number Ones.

Информације о песми[уреди]

"Smooth Criminal" је песма која умало није избачена са албума "Bad". Са коначном одлуком да укључи песму, Џексон је првобитно одлучио да направи спот западно-стилизованог краткометражног филма. Међутим, он је касније ипак одлучио да га промени у стил ноћних клубова 30-их година 20. века.

Рану верзију песме написао је Џексон и Џон Барнс 1985, а оригинални демо је снимљен 1986. Први оригинални наслов песме је био "Al Capone". Ова верзија није успела да се нађе на албуму, па је стога прерађена као "Smooth Criminal".

Стил самог спота и костима, као и маниризма које је Џексон приказао, коришћени су у аркадним [[Sega Master System]], Sega Mega Drive и Sega Game Gear адаптацијама за филм "Moonwalker". Сама песма служи као саундтрек за сцену Клуба 30-их, ноћни клуб из филма, у свим верзијама игре.

Песма је била уживо изведена током другог дела Џексонове 1987-88 "Bad" турнеје. Извођење је садржало плесачку рутину по узору на сцену из "Moonwalker"-a. За време "Dangerous" светске турнеје 1992, ово извођење је постало редовно на Џексоновим турнејама, укључујући и његову "HIStory" турнеју. Џексон је такође осмислио начин на који ће извести своју патентирану "антигравитациону" илузију која је коришћена у филму. Као и "Robot Dance" iz "Dancing Machine" i "Moonwalk" iz "Billie Jean", ово је показало Џексонов таленат за креирање јединствених покрета како би побољшао сценске наступе.

Позиције[уреди]

Чарт (1988) Највиша
позиција
Аустралија 29
Белгија 1
Данска 1
Холандија 1
Француска 4
Немачка 9
Италија 6
Израел 1
Шпанија 1
Швајцарска 5
Велика Британија 8
САД 7
САД- листа модерних рок песама 1