Speechless

С Википедије, слободне енциклопедије
„Speechless”
Омот „Speechless”
Пјесма извођача Мајкл Џексон са албума Invincible
Снимљено2001.
ЖанрРитам и блуз, поп, соул
Дужина3:18
ИздавачЕпик
ПисацМајкл Џексон
ПродуцентМајкл Џексон
Хронологија
Butterflies
(7)
„Speechless“
(8)
„2000 Watts“
(9)

„Speechless“ је пјесма америчког извођача Мајкла Џексона са његовог десетог студијског албума, „Invincible“ (2001). Пјевач је био инспирисан да напише баладу након што се балонима напуњеним водом гађао са својом дјецом у Њемачкој. При продукцији, Џексон је сарађивао са музичарима као што су Џереми Лабок, Бред Баксер, Ноуви Новокју, Стјуарт Бредли и Брус Сведијен. Андре Крауч и његов госпел хор били су задужени за пратеће вокале.

Надлежни из Џексонове издавачке куће, Епик рекордс, били су задовољни пјесмом када су је одслушали неколико мјесеци прије изласка албума. „Speechless“ је издата као промотивни сингл и различито је оцијењена од стране музичких критичара. Оцјене су се осврнуле на акапелу, стихове и музику. Снимак Џексона на ком изводи „Speechless“ сврстан је на документарни концертни филм Michael Jackson's This Is It, објављен 2009. године.

Писање и снимање[уреди | уреди извор]

Џексон је написао „Speechless“ након што се балонима напуњеним водом гађао са својом дјецом у Њемачкој.[1] „Speechless“ је била једна од само двије пјесме са албума „Invincible“ написана искључиво од стране Џексона (друга је „The Lost Children“).[2] Џереми Лабок је радио са њим при аранжману и управљању оркестром. Инструменталисти су били Бред Баксер на клавијатурама, Ноуви Новокју и Томас Тејли на виолама. Виолинисте су чинили Питер Кент, Ђина Кронштад, Робин Лоренц, Кирстин Фајф и Џон Витенберг. Пратећи вокали су били Андре Крауч и његов госпел хор.

Пјесму су дигитално обрадили Баксер и Стјуарт Броли а миксовао ју је Брус Сведијен.[3] Сведијен је касније изјавио: „Све са Мајклом јесте посебан тренутак али стварање апсолутно дивног музичког дјела назаног „Speechless“ је био доживљај. Мајкл првих осам тактова пјева акапела. И на крају завршава акапелом, што је била његова идеја.“[4] Џексон је сматрао пјесму једном од његових омиљених са албума.

„Био сам толико срећан након гађања балонима да сам истрчао уз степенице куће и написао „Speechless“. Забава ме инспирише. Није ми драго што то кажем јер се ради о тако романтичној пјесми. Али гађање је пресудило. Био сам срећан и написао је цијелу баш ту. Имао сам осећај да ће бити довољно квалитетна да се нађе на албуму. Из усхићења произилази магија, запањеност и стваралаштво.“
— Мајкл Џексон, у интервјуу за магазин „Вајб“[5][6]

Композиција[уреди | уреди извор]

  • Хор ритам и блуз, поп и соул пјесме „Speechless“. Њени стихови говоре о заљубљености.
  • Проблеми при репродукцији датотеке? Погледајте помоћ.

Пјесма говори о недостатку ријечи услед заљубљености.[7] Почиње Џексоновим акапела пјевањем и стиховима: „Твоја љубав је магична... али немам ријечи којим бих то описао“ (енгл. Your love is magical... but I have not the words here to explain), које је Рик де Јампер, из дневних новина „Дејтона бич њуз“ (енгл. The Daytona Beach News), назвао милозвучним.[3][8] Хор пјева стихове: „Без речи, таквог ме чиниш. Иако сам са тобом, ја сам далеко и ништа није стварно.“ (енгл. Speechless, that's how you make me feel. Though I'm with you, I am far away and nothing is for real). Овај дио је иначе и рефрен.[9]

Према сајту Musicnotes.com, „Speechless“ је ритам и блуз, поп и соул балада.[10][11] Умјереног је темпа од осамдесет откуцаја у минуту. Пјесма је компонована у ха-дуру а Џексонов вокал је распона од F3 до C#5.[12]

Пост-продукција и издање[уреди | уреди извор]

У јуну 2001. године, неколико мјесеци прије изласка албума „Invincible“, „Speechless“ је била међу неколико других пјесама које су ексклузивно приказане надлежнима из Џексонове издавачке куће, Епик Рекордс. Те остале пјесме биле су „Unbreakable“, „The Lost Children“, „Whatever Happens“, „Break of Dawn“, „Heaven Can Wait“ и „Privacy“, и све су се нашле на албуму.[13][14] Роџер Фридмен, „Фокс њуз“ (енгл. Fox News), извијестио је да су се запосленима допали прегледани снимци. Директор Епик рекордса, Дејв Глу, изјавио је: „Изврсно је и невјероватно. Мајкл пјева боље него икад. Баладе! Баладе су прелијепе и све су ту.“[15] „Speechless“ је исте године издата као промотивни сингл. Ремиксована верзија пјесме „You Rock My World“ на којој се појављује репер Џеј-Зи, послужила је као Б-страна сингла.[16] Након Џексонове смрти, снимак на ком извођач пјева „Speechless“ објављен је у склопу „Michael Jackson's This Is It“, комерцијално успјешног документарног концертног филма који се бави његовим припремама за концерте у Лондону.[17]

Критички пријем[уреди | уреди извор]

„Speechless“ је различито оцијењена од стране музичких критичара. Крег Симор сматра да је ово једина пјесма са албума у којој је Џексон успјешно „посјетио“ свој материјал из прошлости. Додао је да га подсјећа на хит сингл из 1995, „You Are Not Alone“, и да му звучи као комад написан од стране Ар Келија, који је и написао поменути хит.[18] Џим Дерогатис описао је баладу прелијепом, искреном и романтичном.[19] Роџер Кетлин је изјавио да пјесма музички нагиње ка неогоспелу.[9] „Њујорк пост“ (енгл. New York Post) је објавио да је „Speechless“ допадљива успаванка и најбоља пјесма на албуму док је Џон Перлес похвалио Џексонову композицију и хор. Такође је истакао да би балада могла бити посвећена Богу.[20][21]

Музички поп критичар, Роберт Хилбурн, описао је „Speechless“ и још једну пјесму са албума („Butterflies“) својственим као и њихове наслове.[7] Бен Рајнер је изјавио да је „Speechless“ сама довољна да натјера особу да пожели да Џексон више не изусти никакав звук.[22] Дастин Сејберт разочаран издањем назвао га је смећем[23] а „Форт ворт стар телеграм“ (енгл. Fort Worth Star-Telegram) једном од горих пјесама са албума.[24] Елиот Силвестер сматра да је „Speechless“ типична Џексонова пјесма.[25] Тор Кристенсен је рекао да је Џексон продуцирао „Speechless“ бомбастично у стилу Селин Дион. Додао је да ју Џексон емотивно завршава и направио је паралелу са пјевачевим синглом из 1972, „Ben“.[26]

Вон Вотсон је похвалио „Speechless“ као најбољу пјесму, и једну од најфинијих Џексонових. Рекао је да је њом музичар открио бол који изазива изолација.[27] У оцјени албума, „Вичита игл“ (енгл. The Wichita Eagle) је истакао да су „Speechless“, „Don't Walk Away“ и „Cry“ међу искреним баладама у којим је Џексон карактеристичан.[28] Ада Андерсон сматра да је „Speechless“ могла бити популарна пјесма док „Саут Флорида сан сентинел“ (енгл. South Florida Sun- Sentinel) каже да балада изискује времена да би се навикло на њу.[29][30] Рон Ролинс ју је описао као лијепом љубавном пјесмом.[31] Критичар Кевин Џонсон мисли да је „Speechless“ једна од Џексонових типичних и шапутљивих балада.[32] „Олимпијан“ (енгл. The Olympian) је оцијенио да се ради о дивној пјесми.[33]

Садржај[уреди | уреди извор]

  • Промотивни сингл (компакт-диск):
  1. „Speechless“ – 3:18
  2. „You Rock My World“ (Track Masters Mix) са Џеј-Зи-јем – 3:28

Особље[уреди | уреди извор]

  • Текстописац, композитор, продуцент и водећи вокал: Мајкл Џексон
  • Аранжери и управљачи оркестра: Мајкл Џексон и Џереми Лабок
  • Клавијатуре: Бред Баксер
  • Виола: Ноуви Новокју и Томас Толи
  • Виолина: Питер Кент, Ђина Кронштат, Робин Лоренц, Кирстин Фајф и Џон Витенберг

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Reiter, Amy (January 29, 2002). „Jacko inspired by balloon battle”. Salon.com. Приступљено 17. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  2. ^ Taraborrelli 2004, стр. 612
  3. ^ а б Књижица албума „Invincible“, М. Џексон
  4. ^ Grant, стр. 296
  5. ^ Good, Karen R. (March 2002). Black skin, white mask. Vibe. Приступљено 14. 3. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  6. ^ Jones, стр. 283
  7. ^ а б Hilburn, Robert (October 28, 2001). „Michael Jackson's 'Invincible'. Los Angeles Times. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  8. ^ de Yampert, Rick (November 13, 2001). „Jackson trying to be new kid on the block”. The Daytona Beach News-Journal. Приступљено 19. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  9. ^ а б Catlin, Roger (October 31, 2001). „'Invincible': new material, echoes of past”. The Hartford Courant. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  10. ^ Beaumont, Mark (October 30, 2001). „Michael Jackson : Invincible”. NME. Приступљено 16. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  11. ^ Reid, Shaheem (October 26, 2001). „Michael Jackson Revisits Old Self, Rails At Press, Tries Bounce On Invincible”. MTV. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  12. ^ „Speechless – Michael Jackson Digital Sheet Music (Digital Download)”. MusicNotes.com. Alfred Publishing Co. Inc. 
  13. ^ Vineyard, Jennifer (June 14, 2001). „Michael Jackson Previews 15 Invincible Tracks”. MTV. Приступљено 17. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  14. ^ Turner, Megan (June 19, 2001). „Action Jackson – will the King of Pop reign again?”. New York Post. Приступљено 17. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  15. ^ Friedman, Roger (June 15, 2001). „Michael Jackson Presents the 'Invincible' Album, Record Execs Go Crazy”. Fox News. Архивирано из оригинала 23. 06. 2001. г. Приступљено 17. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  16. ^ Паковање промотивног сингла „Speechless“
  17. ^ Ditzian, Eric (October 28, 2009). „Inside 'Michael Jackson's This Is It' From The New York Premiere”. MTV. Приступљено 24. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  18. ^ Seymour, Craig (October 26, 2001). „Same old Jacko”. The Buffalo News. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  19. ^ DeRogatis, Jim (October 29, 2001). „Whiny dancer”. Chicago Sun-Times. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  20. ^ „Hands down, not out”. New York Post. October 30, 2001). Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  21. ^ Pareles, Jon (October 28, 2001). „Music; To Regain Glory, The New Michael Imitates the Old”. The New York Times. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  22. ^ Rayner, Ben (October 30, 2001). „Invincible incredibly insipid ; New album is not the come-back Jackson has been hoping for”. Toronto Star. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  23. ^ Seibert, Dustin J. (October 30, 2001). „CD review: Jacko moonwalks toward old form”. Michigan Daily. Архивирано из оригинала 03. 01. 2013. г. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  24. ^ „The thriller is gone Jackson's latest shows how far he's fallen”. Fort Worth Star-Telegram. (November 2, 2001). Приступљено 24. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  25. ^ Sylvester, Elliot (January 14, 2002). „Invincible shows that Jacko is not”. The Independent. Приступљено 24. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  26. ^ Christensen, Thor (November 4, 2001). „Off the wall, out of touch Michael Jackson leans too much on the past for his comeback album”. The Dallas Morning News. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  27. ^ Watson, Vaughn (November 11, 2001). „Spears and Jackson: Mostly stuck in old grooves”. The Providence Journal. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  28. ^ „Still the king”. The Wichita Eagle. (November 11, 2001). Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  29. ^ Anderson, Ada (November 1, 2001). „CD Review: Pop king's new album average”. The Ball State Daily News. Архивирано из оригинала 08. 12. 2012. г. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  30. ^ Roache, Dwight (November 30, 2001). „The Jackson legend”. South Florida Sun-Sentinel. Приступљено 22. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  31. ^ Rollins, Ron (November 2, 2001). „Recordings on review”. Dayton Daily News. Приступљено 24. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  32. ^ Johnson, Kevin C. (November 2, 2001). „Jackson's 'Invincible' isn't 'bad', just 'old'. St. Louis Post-Dispatch. Приступљено 24. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  33. ^ „Ross Raihala sound affects”. The Olympian. (November 9, 2001). Приступљено 24. 4. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Мајкл Џексон Део искључиво посвећен чланцима о Мајклу Џексону.