Stana Kotromanić

С Википедије, слободне енциклопедије
Stana Kotromanić
Лични подаци
Датум рођења1354.
Датум смрти1395.
Породица
ПотомствоVladika Radivojević
РодитељиСтефан Дабиша
Јелена Груба
ДинастијаКотроманићи
Stana
Puno imeStana Kotromanić
Datum rođenja1354
Mesto rođenjaJajce
Banovina Bosna
Datum smrti26. april 1395.
Mesto smrtinepoznato
Bosansko kraljevstvo
DinastijaKotromanić
OtacStefan Dabiša
MajkaJelena Gruba
Supružniknepoznato
PotomstvoVladava
Princeza od Bosne, Srbije, Pomorja, Usore i Soli, Zapadnih zemalja i još mnogih krajeva i zemalja

Stana Kotromanić (Jajce 1354 — nepoznato 26. april 1395) poznata kao i Anastasija ili Stanislava ponekad Stojsava je bila bosanska kraljevska princeza iz vladarske bosanske i srpske kuće Kotromanić.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođena je 1354. godine u Jajcu kao najstarije djete Sefana Dabiše i Jelene Grube, te unuka Ninoslava Kotromanića.. Pored Stane imali su jednog sina koji je umro prije 1395. godine i kćer koja se zvala Stojsava, umrla 1393. godine.[1]

Stanina kćer, čije se ime navodi kao Vladava i Vladika udala se za Juraja Radivojevića, još za života svoga dede Dabiše i nane Grube, što potvrđuje Dabišina povelja iz 1395. kojom kralj poklanja selo Veljaci na upravu svojoj kćeri Stani, s tim da poslije njene smrti upravu nad selom naslijede Vladava (Vladika) i njen muž. Jelenina unuka Vladava (Vladika) je imala djecu još za vrijeme Jeleninog života i vladavine.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dominik Mandić, Sabrana djela Dr. O. Dominika Mandića : Bosna i Hercegovina : Sv. 1. Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine, Ziral, 1978.