Stari Sloveni - Istorija i tradicija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стари Словени - Историја и традиција

{{{опис_слике}}}

Изворни наслов Old Slavs - History and tradition
Режија Никола Милошевић
Продуцент Никола Милошевић
Сценарио Никола Милошевић
Главне улоге Ana Mijoković, Anuška Machajdik, Ivana Korica, Jakub Machajdik, Jelena Arsović, Kristina Matić, Marko Brdar, Marko Stojanović, Milica Galić, Miloš Keser, Nikola Milošević, Simona Bielakova, Vesna Kakaševski, Zoran Marković, prof. dr. Sreten Petrović, prof. dr. Ljubinko Radneković, prof. dr. Đorđe Janković, dr. Danijel Sinani
Музика Весна Какашевски, Никола Милошевић
Жанр Документарни филм
Година 2010
Трајање 46 мин.
Земља Србија
Језик српски
Званична презентација

Stari Sloveni - Istorija i tradicija je dokumentarni film iz 2010. godine autora Nikole Miloševića, koji govori o najranijoj istoriji Slovena i tradiciji koja je do danas očuvana.[1] Distributer filma je Delta Video.

Sinopsis[уреди]

Film govori o istoriji Slovena i do danas sačuvanoj tradiciji koju su Sloveni nasledili iz stare slovenske vere. Film razmatra problem prapostojbine Slovena, kao i razloge za seobe i dolazak Slovena na ove prostore. Govori o načinu života Slovena, njihovoj odeći, nakitu, oruđima i načinu privređivanju. Prati stvaranje prvih slovenskih država, puput Samove države, Velike Morave, Kijevske Rusije, prve hrvatse i srpske države.

Govornici

Bavi se problemom stare slovenske vere i njenih ostataka, koji su do danas očuvani. Razmatra određene običaje koji imaju korene u slovenskom predhrišćanskom verovanju. Govori o kultovima koji su zadržani, a kao najjači očuvani kult se pominje kult mrtvih ili kult predaka. Objašnjava ciklus daća, kao i mnoge pogrebne običaje. Takođe kao jednu od tradicija, zadržanih iz perioda pre pokrštavanja Slovena, navodi obeležavanje dana porodičnog zaštitnika ili slave, koja je uspela da se prilagodi i očuva samo u srpskom pravoslavlju. Osvetljava mnoge običaje koji se praktikuju za vreme Badnjeg dana i Božića, poput dolaska položajnika i postavljanja posebne gozbe za pretke.

O istoriji Slovena, arheološkim nalazima i načinu života govori prof. dr Đorđe Janković, dok o tradiciji, kultovima i običajima govore prof. dr Sreten Petrović i dr Danijel Sinani sa Beogradskog Univerziteta i prof. dr Ljubinko Radenković sa Balkanološkog instituta SANU.

Film je sniman u periodu od jula 2009. godine do početka maja 2010. godine.

Izvori[уреди]

Pogledajte takođe[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]