The Elder Scrolls IV: Oblivion

Из Википедије, слободне енциклопедије
Oblivion
Омот игре Oblivion
Развио Bethesda Game Studios
Дистрибутер(и) 2K Games
Дизајнер(и) Тод Хауардс
Погон Gamebryo (графика)
Havok (физика)
SpeedTree (лишће, растиње)
Верзија 1.2.0416 30. aprila 2007.
Жанр(ови) RPG
Платформе PC, XBOX 360,PS3
Медијум DVD, BD
Претходник The Elder Scrolls III: Morrowind
Наследник The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls IV: Oblivion или само Oblivion (Заборав), је фантазијска RPG рачунарска игра. Игру је развио Bethesda Game Studios, а издали су је Bethesda Softworks и Take-Two Interactive потпомогнути са 2K Games. То је четврти наставак The Elder Scrolls серије игара, праћен игром The Elder Scrolls III: Morrowind. Oblivion је издат 20. марта 2006. године за Microsoft Windows и Xbox 360. Верзија за PlayStation 3 је издата 20. марта у Северној Америци, а 27. априла 2007. у Европи. После мањих експанзија, главна експанзија је издата - Shivering Isles,

Главна прича Oblivion-а врти се око напора главног играча да заустави фанатички култ који планира да отвори капије пакленог света — Заборава (енгл. Oblivion) — и ослободи страхоте Заборава на свет смртника. Игра наставља традицијом отвореног света других игара Елдер Скролса, дозвољаваући играчу да путује било где у свету игре у било ком тренутку и да игнорише или одложи главну причу било кад.Као и увек циљ играча је да унапреде вештине свога лика , које служе као бројни приказ неких способности. Рано у току игрице седам способности је одабрано као главне вештине , док се остале зову ниже вештине. Програмери су се определили за ужи корак у игривости и већи фокус на заплет него у претходним насловима.

Развој Oblivion-а почео је 2002 , одмах након објављивања Моrrowind-а. Да би постигао своје циљеве дизајнирања „оштре графике”, Bethesda је користила унапређени Havok физички погон, светлост високог динамичког распона, процедуралне алатке за генерацију садржаја које дозвољавају програмерима да брзо креирају детаљне пределе, и систем Radiant A.I., који је омогућио ликовима неконтролисаним од стране играча (споредни ликови, NPCs) да праве одлуке и понашају се сложеније него у претходним насловима. Игра поседује NPC-јеве, сваког са својим гласом по први пут у серијалу и музику награђиваног композитора Џеремија Соула (енгл. Jeremy Soul). Уопште гледано, Oblivion је примио добре критике, и добио је велики број индустријских и публицистичких награда. Хваљен је због своје импресивне графике, огромног света и распоредно вођених NPC-јева. За месец дана, игра је продала преко 1,7 милиона копија, а до 11. новембра, продала преко 3,5 милиона.