Бележница (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са The Notebook (2004 film))
Бележница
Филмски постер
Изворни насловThe Notebook
Жанрљубавни филм
РежијаНик Касаветес
СценариоЈан Сарди по роману Николаса Спаркса
ПродуцентиМарк Џонсон (Mark Johnson), Лин Харис (Lynn Harris), Тоби Емерих (Toby Emmerich)
Главне улогеРејчел Макадамс (Rachel McAdams), Рајан Гозлинг Ryan Gosling, Џејмс Гарнер (James Garner), Џина Роуландс (Gena Rowlands), Џејмс Марсден (James Marsden), Џоун Ален (Joan Allen), Дејвид Торнтон (David Thornton)
МузикаАрон Зигман
Година2004.
Трајање123 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџетдолара30.000.000 (процена)
Веб-сајтwww.thenotebookmovie.com
IMDb веза

Бележница (енгл. The Notebook) је амерички љубавни филм из 2004. Режирао га је Ник Касаветес (Nick Cassavetes), сценарио је написао Јан Сарди (Jan Sardi) према истоименом роману Николаса Спаркса (Nicholas Sparks).

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

1940. године млада Ели Хамилтон долази у градић Сибрук, који се налази на обали у Северној Каролини, да проведе лето са својом породицом. Као тинејџерка, Ели Хамилтон (Рејчел Мекадамс) на карневалу упознаје локалног момка Ноу Калоуна (Рајан Гозлинг). Ноа осећа да он и Ели треба да буду заједно, иако он ради у млину и припада нижем сталежу. Током једног страсног и опуштеног лета на југу они су се заљубили једно у друго.

Елини родитељи и Други светски рат утицали су на то се раздвоје, али обоје су живели од успомена на прву љубав. Када се Ноа вратио из рата, Ели је нестала из његовог живота, али не и из срца. Ели се вратила у Сибрук, где су се они први пут срели и заволели. Међутим, сада је она верена и треба да се уда за Лона (Џејмс Марсден), војника кога је упознала док је радила као волонтерка у болници.

Деценијама касније, Ноа (Џејмс Гарнер) чита бележницу своје жене Ели (Џина Роуландс). Мада су њене успомене избледеле јер је оболела од Алцхајмерове болести, она се сетила приче о Ели и Нои - и за неколико тренутака била је способна да оживи страстан период и време када су се они заклињали да ће заувек остати заједно.

Из рекламе[уреди | уреди извор]

"Бележница“ прати неизвесно путовање младих љубавника, Ное Калоуна и Ели Хамилтон, који су имали страсну летњу романсу и, после година раздвојености проузрокованих ратом, неочекивано се пронашли и поново сјединили. Прича о неописивој љубави, препрекама и страстима откривена је једној жени деценијама касније. То јој је открио човек који ју је редовно посећивао и читао јој приче из мистериозне бележнице.

Добитник Оскара, продуцент Марк Џонсон, и продуцент Лин Харис прво су прочитали причу Николаса Спаркса "Notebook". После тога прошло је седам година док није дошло до реализације ове филмске приче. Књига је постала бестселер у Њујорку.

Иако је прича смештена у 1940. годину, када се развија љубавна прича два главна лика, све почиње и завршава се у садашњем времену. „На почетку филма је све могућност, много прилика, али током филма нестаје невиности. Чак и више од тога: губитак живота, наде и идеала. 'Бележница' је љубавна прича какву одавно нисмо видели на екрану.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]