О пореклу врста

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са The Origin of Species)

Постанак врста
Насловна страна издања из 1859.
Настанак и садржај
Ориг. насловOn the Origin of Species`UNIQ--ref-00000001-QINU`
АуторЧарлс Дарвин
Земља Уједињено Краљевство
Језикенглески
Издавање
Број страница502
Тип медијаТврди повез
Превод
Датум
издавања
24. новембар 1859.[2]

Постанак врста (пун назив: Постанак врста помоћу природног одабирања или Одржавање повлађиваних раса у борби за живот; прво издање 24. новембра 1859.[3]) чувена је књига аутора Чарлса Дарвина која је означила нову епоху у разумевању еволуције органског света. У њој се износе чињенице које су плод Дарвинових опажања на дугим путовањима и размишљања као и сазнавање да живе врсте нису створене де ново, што је означило нов модел еволуционих промена.

На основу проучавања разноликости и прилагодљивости сродних облика живих бића и спознаје о постепеним променама фосилног света у поређењу с данашњим облицима Дарвин је утврдио да су те промене последица природног процеса. Тиме делимично прихвата спознаје својих претходника, али и објашњава главни механизам промена у живом свету што је, по Дарвинову схватању, природни одабир врста. С обзиром на стално мењање живог и неживог света, у геолошкој прошлости и данас, на Земљи опстају они организми који се најбоље адаптирају.

Књига је у викторијанској Енглеској дочекана са знатижељом и на дан објаве је била одмах распродана. У току пловидбе светом, на броду "Бигл", која је трајала пет година, Дарвин је упознао сву разноликост крајева, поднебља, флоре и фауне, али и људских група. На основу тих размишљања о односима у природи, и проучавања постојеће литературе, је постепено обликовао своје јединствено еволуцијско тумачење физичког значаја Земље.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Darwin 1859, стр. iii
  2. ^ Freeman 1977
  3. ^ „darwin-online.org.uk On the Origin of Species”. Приступљено 25. 3. 2011. 
  4. ^ „Darwin Manuscripts (Digitised notes on Origin)”. Cambridge Digital Library. Приступљено 24. 11. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]