X Factor (УК)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са The X Factor (UK))
X Factor
X Factor
Жанрријалити емисија
АуторСајмон Кауел
СценариоФил Хејс
Земља Уједињено Краљевство
Време трајања45-110 мин
Емитовање
Премијерно
приказивање
4. септембар 2004.
Емитовање у Србији
ЕмитерVavoom
Званични веб-сајт

Икс фактор (енгл. X Factor) је британско телевизијско музичко такмичење у потрази за новим певачким талентима, изабраним на јавним аудицијама. Створен од стране Сајмона Кауела, шоу је почео у децембру 2004. и од тада је емитован на годишњем нивоу од августа / септембра до децембра. Оригинални жири чинио је Кауел, Шерон Озборн, и Луис Волш. Било је десет победника емисије:Стив Брукстин, Шејн Вард, Леона Левис, Лион Џексон, Александра Бурке, Џо Мекелдери,Мет Кардл, Литл Микс, Џејмс Артур и Сем Бејли. Победници добијају уговор за снимање са издавачком кућом Сајко Мјузик (енгл. Syco Music) са наведеном вредношћу од милион фунти.

Историја[уреди | уреди извор]

Икс фактор је креирао Сајмон Кауел као замену за Поп Ајдол(енгл. Pop Idol). Сајмон, који је био судија у Поп Ајдолу,желео је да лансира шоу у коме ће он имати телевизијска права.Сличност између два шоуа касније је постала предмет правног спора[1] .

Наступи уживо[уреди | уреди извор]

Улаз у Фаунтин студио

Финале се састоји од две емисије које иду уживо. Прва приказује наступе такмичара, а у другој се открива победник добијен гласањем. У емисијама наступају и славни гости. Емисије уживо се снимају у Фаунтин студију (енгл. The Fountain Studios) у Вимблију, Лондон.

Судије[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]