Tomaž Hren

Из Википедије, слободне енциклопедије
Tomaž Hren

Tomaž Hren.jpg
Kip Tomaža Hrena na ljubljanskoj stolnoj crkvi.

Датум рођења 13. novembar 1560.
Место рођења Ljubljana (Habzburška monarhija)
Датум смрти 10. februar 1630.
Место смрти Gornji Grad (Habzburška monarhija)

Tomaž Hren (lat. Thomas Chroen) (Ljubljana 13. novembar 1560Gornji Grad 10. februar 1630) je bio slovenački biskup i vođa protivreformacije, koju je sprovodila Katolička crkva u Sloveniji protiv Luterana (Protestanta).

Biografija[уреди]

Tomaž Hren je mladost preživeo u ljubljanskoj protestantskoj porodici. 1573. ide u jezuitsku školu u Gracu (nem. Graz) i 1588. postane sveštenik. 1597. imenovan je za ljubljanskog biskupa (postao je 9. ljubljanski biskup) i 1599. je potvrđen u Rimu. Od 1614. do 1621. bio je namestnik deželnog kneza na Kranjskom. U godinama 1600. do 1603. uništavao je protestantske knjige u svojoj biskupiji. Knjige su često spaljivane na glavnom trgu u Ljubljani - Starom trgu. S time je zatreo kratku a vrlo plodnu eru Protestantizma u Slovenaca. Za to vreme rodio se slovenački književni jezik. Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin doneli su Slovencima prve knjige (Abecedarijum i Katekizem), prvu Bibliju u slovenačkom jeziku i prvi Rečnik (Slovnicu). Posledica protivreformacije je bio izgon ovih pionira slovenačke književnosti. Ipak je Tomaž Hren sačuvao Dalmatinovu Bibliju i za njenu upotrebu dobio dozvolu pape.

Tomaž Hren sa potpunom dominacijom katolicizma nije doprineo uspostavci slovenačkog književnog jezika. Više je uradio na obnavljanju porušenih crkva od Turaka i crkvenoj umetnosti. Takođe je podržao crkvenu glasbu i financirao crkvene orgle. Za odgoj kaluđera u Gornjem Gradu je ustanovio versku školu Collegium Marianum.