Tri mudraca

Из Википедије, слободне енциклопедије
Sveta tri kralja

Biblijski magi, nazvani još sveta tri kralja, sveta tri cara ili sveta tri mudraca, bili su neobični stranci koji su, prema hrišćanskom predanju, došli iz dalekih zemalja pokloniti se novorođenčetu Isusu. Njihova imena su Baltazar, Melkior i Gašpar.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka u Jerusalim, da se poklone Isusu. Pratili su zvijezdu repaticu, betlehemsku zvijezdu. U Jerusalimu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, poklonili su mu se i darovali mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi, da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici paganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

Nakon smrti triju istočnih magova njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla Sv. Jelena, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Keln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Darove je do svoje smrti čuvala Bogorodica Marija do svog Uspenja. Krajem 4. veka car Arkadije je preneo darove iz Jerusalima u Konstantinopolj u hram Svete Sofije gde su se čuvale sve do pada Carigrada pod Osmansku vlast. Od tada se one čuvaju u manastiru Svetog Pavla na Svetoj gori Atos. [1]

Melkior se u Rimokatoličkoj crkvi poštuje kao zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

Spomendan se slavi 6. januara, i zapovijedani je katolički praznik i neradni dan.

Praznikom Bogojavljenja ili Tri kralja zaključuje se središnji skup božićnih običaja.

Izvori

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]