Tuja

Из Википедије, слободне енциклопедије
tuja, Thuja
Thuja standishii
Thuja standishii
Систематика
царство: Plantae
раздео: Pinophyta
класа: Pinopsida
ред: Pinales
породица: Cupressaceae
род: Thuja
L.
vrste

Thuja koraiensis
Thuja occidentalis
Thuja plicata
Thuja standishii
Thuja sutchuenensis

Екологија таксона

Tuja (lat. Thuja) je rod četinara iz familije čempresa (Cupressaceae). Rod obuhvata 5 vrsta, često korišćenih u hortikulturi, i uzgajanih po dvorištima i parkovima.

THUJA – Tuje.

THUJA OCCIDENTALIS SMARAGD

Najzastupljenija zapadna tuja, piramidalnog oblika, raste 3-4 m u prvih 10 godina, prelepe smaragdne boje. Otporna je izuzetno, uspeva na svim tipovima zemljišta. Primenjuje se u ogradama, kao pojedinačno drvo, u grupacijama, u žardinjerama. Pogodna je za orezivanje a od nje se mogu praviti i topijarne forme. Grane su čvrste i elastične pa se često može naći u živim ogradama jer je otporna na sneg i ne dolazi do deformiteta zimi.


THUJAOCCIDENTALIS SMARAGD

THUJAOCCIDENTALIS SMARAGD

THUJAOCCIDENTALIS SMARAGD THUJA OCCIDENTALIS WOODVARDY


THUJA OCCIDENTALIS EUROPA GOLD

THUJA OCCIDENTALIS EUROPA GOLD Kuglasta, brzorastuća tuja. Može da naraste do 1,2 m u prečniku. Tamno zelene je boje, otporna vrsta. Uspeva na svim staništima i svim tipovima zemljišta. Pogodna je za formiranje nižih ograda do 1 m, gde može da raste slobodno ili da se orezuje. Može se naći i kao pojedinačna biljka u vtrovima ili u grupacijama a lepo uspeva i u žardinjerama.THUJA OCCIDENTALIS EUROPA GOLD


THUJA OCCIDENTALIS EUROPA GOLDTHUJA OCCIDENTALIS EUROPA GOLD Rastresito kuglasta forma. Može da dostigne visinu do 2 m. Voli sunčane ekspozicije i zemljište bogato humusom. Može se naći u grupacijama, živim ogradama do 1,5 m kao i u žardinjerama ili kao soliterno drvo. Pogodna je za orezivanje.

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD


THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD Kuglasta, žukasto-narandžasta tuja, mekanih četina. Može da naraste do 1,5-2,0 m, vrlo otporna vrsta. Ima široku primenu: u grupacijama, pojedinačno, u žardinjerama, mogu se formirati i žive ograde. Idealna je za orezivanje a pored toga od nje možemo praviti i pon-pon forme, kugle, orezivati u dva nivoa… Treba je redovno orezivati jer time dobijamu čvršću i kompaktniju biljku.

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD

THUJA OCCIDENTALIS RHEINGOLD THUJA OCCIDENTALIS DANIKA


THUJA OCCIDENTALIS DANIKA Elegantna, lepezasta kuglasta tuja, tamno zelene boje. Može da naraste do 1m u prečniku. Nezamenljiva je u malim baštama a može se naći i kao pojedinačna boljka ili u posudama. Otporma vrsta, uspeva u svim uslovima.

THUJA OCCIDENTALIS DANIKA THUJA OCCIDENTALIS TEDDY


THUJA OCCIDENTALIS TEDDY Patuljasta, kuglasta tuja, velike gustine, može da naraste do 0,5 m u prvih 10 godina. Voli polusenovita-senovita staništa. Treba izbegavati saditi je na mestima koja su celog dana osunčana jer može doći do stvaranja ožegotina. Uspeva na svim tipovima zemljišta. Koristi se u alpinetumima i malim baštama,kao i u grupacijama. Četine su zelena a zimi dobijaju braonkasto-crvenkastu boju.


THUJA OCCIDENTALIS TEDDY THUJA OCCIDENTALIS TINY-TIM


THUJA OCCIDENTALIS TINY-TIM Kuglasta tuja, tamno zelene boje, može da naraste do 0,8 m. Uspeva na svim staništima i raznim tipovima zemljišta. Preporučljivo je starije biljke redovno orezivati da bi grane dobile potpunu čvrstinu a biljka pravilniji oblik. Koristi se u grupacijama, u nizu, alpinetumima, žardinjerama. Zimi dobije braonkastu boju.


THUJA OCCIDENTALIS TINY-TIM THUJA OCCIDENTALIS LITLLE GIAINT


THUJA OCCIDENTALIS LITLLE GIAINT Vrlo slična Thuji occ. Tiny-Tim samo više jajastog nego kuglastog oblika. Raste do 0.7 m u prečniku, prelepe zelene boje i kompaktnija je. Pogodna za orezivanje i vrlo otporna. Može se naći u alpinetumima, malim baštama, u žardinjerama i kao pojedinačna biljka.

THUJA OCCIDENTALIS UMBRACULIFERA


THUJA OCCIDENTALIS UMBRACULIFERA Biljka kuglasto-lepezaste forme, tamno zelene boje, prečnika do 1m. Preporučljivo je redovno orezivanje da bi se dobila potrebna gustina i čvrstina grana. Uspeva na svim tipovima zemljišta i vrlo je otporna. Idealna je za večće grupacije, parkove, pojedinačnu sadnju.

THUJA OCCIDENTALIS COLUMNA


THUJA OCCIDENTALIS COLUMNA Jedna od najbrže rastućih zapadnih tuja. Može da naraste i do 7-8 m u prvih 10 godina. Ima više vrhova pa je poželjno redovno orezivanje kada biljka dostigne željenu visinu. Godišnji prirast ove biljke, kada su joj omogućeni povoljni uslovi (redovno zalivanje, prihrana, okopavanje) može biti i 50 cm. Vrlo otporna vrsta a najveća primena joj je za formiranje živih ograda i vetrozaštitnih pojaseva.

THUJA ORIENTALIS ELEGANTISSIMA

Piramidalna biljka, zlatno žute boje, raste do 4-5 m. Gusta, kompaktna, pogodna za orezivanje. Voli sunčana mesta i što ima više svetlosti biljka ima sve jaču žutu boju. Zimi dobije boju starog zlata. Koristi se za formiranje brzorastućih živih ograda, kao soliterno drvo, u grupacijama, u žardinjerama.


THUJA ORIENTALIS ELEGANTISSIMA

... u žardinjeri.

THUJA ORIENTALIS ELEGANTISSIMA

... u vrtu. THUJA ORIENTALIS ELEGANTISSIMA SPECIAL


THUJA ORIENTALIS ELEGANTISSIMA SPECIAL Slična je kao i Thuja or. Elegantissima samo ima jače žutu boju, malo je šira i ne gubi boju ni tokom zime. Raste do 3 m. Može se saditi pojedinačno, u grupacijama i živim ogradama. THUJA ORIENTALIS COMPACTA


THUJA ORIENTALIS COMPACTA Tamno zelena, izuzetno gusta i kompaktna forma. Može da naraste i do 3 m ali za razliku od ostalih tuja raste nešto sporije, godišnji prirast joj je do 10 cm. Može se orezivati ali je poželjno zimi je uvezati da ne bi došlo do deformacija od snega. Zimi dobija braon boju četina. Može se koristitu kao pojedinačna biljka, u grupacijama, za žive ograde, u žardinjerama.


THUJA ORIENTALIS COMPACTA

... u žardinjerama. THUJA ORIENTALIS COMPACTA AUREA


THUJA ORIENTALIS COMPACTA AUREA Gusta, valjkasta forma biljke, četine su zlatno-žute boje. Može da naraste do 3 m, šrine 0,5 m. Voli sunčana staništa i plodno zemljište. Može se koristiti u grupacijama i kao soliterno drvo.


THUJA ORIENTALIS COMPACTA AUREA THUJA ORIENTALIS GOLDEN BALL


THUJA ORIENTALIS GOLDEN BALL

THUJA ORIENTALIS GOLDEN BALL Patuljasta tuja, raste do 0.8 m, veoma gusta i kompaktna, valjkasto-loptastog oblika. Boja četina je zlatno žuta. Vrlo otporna biljka, voli sunčana staništa i rastresito, humusno zrmljište. Nezamenljiva je u alpinetumima, malim baštama, fontanama, u žardinjerama.

THUJA ORIENTALIS GOLDEN BALL na terasi THUJA ORIENTALIS AUREA NANA


THUJA ORIENTALIS AUREA NANA Gusta, kompaktna, piramidalna tuja, zlatno-žutih četina. Može da naraste do 1,2 m. Voli sunčana staništa. Koristi se u alpinetumima, malim baštama, žardinjerama.

THUJA ORIENTALIS BERCKMANII


THUJA ORIENTALIS BERCKMANII Zlatno žuta istočna tuja, gusta kompaktna. Raste do 2 – 2,5 m. Voli sunčana staništa, humuemljište. Koristi se za žive ograde, kao soliterno drvo ili u grupacijama. Pogodna je za orezivanje.

THUJA PLICATA GERDERLAND


THUJA PLICATA GERDERLAND Brzorastuća vrsta, tamno zelenih, sjajnih četina. Može da naraste 4 – 5 m, a godišnji prirast joj je 30-40 cm. Koristi se za žive ograde i treba je redovno orezivati.


Spoljašnje veze[уреди]