Vera Kovač Vitkai

С Википедије, слободне енциклопедије
Vera Kovač Vitkai
Lični podaci
Datum rođenja1932.
Mesto rođenjaBeograd,
Muzički rad
ŽanrOpera
InstrumentOperski pevač

Vera Kovač Vitkai (mađ. Vitkay Kovács Vera) je primadona opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, vokalni solista RTV Novi Sad i redovni profesor solo pevanja na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođena je u Beogradu. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završila je u Novom Sadu. Diplomu Muzičke akademije stekla je 1964. godine u Beogradu u klasi profesorke Zlate Gjungjunac-Gavela, a titulu magistra na istoj Akademiji 1971. godine u klasi profesorke Anite Mazetove.

Karijera[уреди | уреди извор]

Njeni prvi zvanični izvođački koraci vezuju se za 1951. godinu, kada je počela da nastupa na priredbama Radija Novi Sad, na kojima je interpretirala opersku i operetsku muziku, kamerna dela, ali i starogradske i mađarske narodne pesme. Bila je stalni gost Beogradske i Ljubljanske opere, a nastupala je i na scenama Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Egiptu, Grčkoj, Mađarskoj, Iraku.

Muzički kritičari pisali su da „poseduje sopran melodramskog intenziteta i postojanosti, mekog tembra, ujednačenog u celom opsegu“, kao i da se „posebno ističe njen prekrasni pijano pučinijevskog lirskog senzibiliteta“. Za vrhunske domete na sceni, ali i u oblasti muzičke pedagogije Vera Kovač Vitkai nagrađena je i brojnim priznanjima.

U dugom nizu od 14 godina (19471961) članica je mnogih kulturno umetničkih društava, aktivno učestvuje u programima folklora, u komedijama i operetama. U tom intervalu otpevala je preko 100 puta glavne uloge u operetama „Kneginja čardaš“ i „Janoš vitez“.

Bavila se i pedagoškim radom bila je profesor na Аkademiji umetnosti u Novom Sadu.

Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena (2024).[1]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „MILOJEVIĆ, ČEN BO, PEJAKOVIĆ, ZORICA BRUNCLIK: Evo ko će sve danas dobiti odlikovanja povodom Dana državnosti, na spisku 107 imena”. kurir.rs (на језику: српски). 2024-02-17. Приступљено 2024-02-17. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]