Vindous 8

Из Википедије, слободне енциклопедије
Početni ekran operativnog sistema Vindous 8

Vindous 8 (Windows 8) je najnovija verzija Majkrosoftovog operativnog sistema i sledbenik verzije Vindous 7. U prodaju je izašao 26. oktobra 2012. Velika promena u odnosu na prethodnika je početni ekran koji je dizajniran u Metro stilu. Postoje nekoliko izdanja: Vindous 8, Vindous 8 Pro i Vindous RT (RunTime).[1]

Vindous 8 ima drugačiju radnu površinu nego Vindous 7 što, po proceni proizvođača, olakšava rad na računaru. Vindous 8 ima verziju za tablete (tablične računare).

Vindous 8 je naišao na mješoviti prijem. Iako je reakcija na poboljšanja performansi, sigurnosna poboljšanja te poboljšanu podršku za tač-skrin uređaje bila pozitivna, novo korisničko sučelje za operativni sistem je široko kritikovano jer je potencijalno zbunjujuće i teško za učenje (pogotovo kada se koristi sa tastaturom i mišem umjesto zaslona osjetljivog na dodir). Uprkos tim nedostacima, 60 miliona Vindous 8 licenci je prodato do januara 2013, taj broj obuhvata nadogradnje i prodaju originalne opreme za nove računare.

Dana 26. juna 2013, Majkrosoft je objavio javnu beta verziju, prvo veliko unapređenje za operativni sistem, Vindous 8.1. Ažuriranje je namijenjeno kao rješavanje za niz aspekata Vindousa 8 koje su kritikovali gosti i rani kupci (kao što je uklanjanje dugmeta Start iz sučelja), a takođe će sadržati ​​dodatna poboljšanja raznih aspekata operativnog sistema.[2][3]

Reference[уреди]

  1. ^ „Windows 8's delivery date: October 26“. ZDNet. CBS Interactive. 18. 7. 2012. Приступљено 17. 9. 2012.. 
  2. ^ Waters, Richard (7. 5. 2013.). „Microsoft prepares rethink on Windows 8 flagship software“. Financial Times. 
  3. ^ Rodgers, Evan (26. 6. 2013.). „Windows 8.1: a first look at what Microsoft is changing“. The Verge. Vox Media Приступљено 6. 8. 2013.. 

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Vindous 8