Vladimir Prica

С Википедије, слободне енциклопедије

Vladimir Prica (Bihać, 16. marta.1968) srpski je slikar.

Biografija[уреди | уреди извор]

Osnovnu i dvije godine srednje škole završava u Korenici da bi potom nastavio u Gospiću. Kao srednjoškolac izlaže samostalno u Kulturnom centru Gospića, Titovoj Korenici, Karlovcu, Splitu, Baškoj, Luganu,...

Nakon srednje škole upisuje fakultet Likovne Kulture u Rijeci. Nakon završene tri godine fakulteta i usljed ratnih zbivanja 1991. godine prelazi na Akademiju Umetnosti u Novom Sadu, gdje studira još godinu i po kao švedski stipendista, pri kraju studija napušta Likovnu Akademiju.

Pri Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, učestvuje u cjelokupnom projektu obnove Saborne crkve u Beogradu kao slikar . Istovremeno izrađuje službeni portret Vladike Hrizostoma za vladičanski dvor u Vršcu, a potom i osam portreta episkopa žičkih za stalnu postavku vladičanskog konaka manastira Žiča, po blagoslovu i narudžbi Episkopa žičkog, kao i niz slika za druge crkve. (Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Ruskom Selu, Hram Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu, Crkvi Velike Gopojine u Debelom Brdu).

Mimo klasičnog pristupa slikarstu Prica gradi osobeni slikarski izraz koji je prezentovan na više samostalnih i grupnih izložbi kao i na više likovnih salona. Slike Vladimira Price se nalaze u kolekcijama širom svijeta i na svim kontinentima. Član je ULUS-a.

On živi i radi u Srbiji.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]