Vlajko Stojiljković

Из Википедије, слободне енциклопедије
Vlajko Stoiljković

Vlajko Stojiljkovi-.jpg

Biografija
Datum rođenja 1937.
Mesto rođenja Mala Krsna (Kraljevina Jugoslavija)
Datum smrti 13. april 2002.
Mesto smrti Beograd (SR Jugoslavija)
Narodnost Srbin
Veroispovest pravoslavac

Vlajko Stoiljković (Mala Krsna, 1937Beograd, 13. april 2002) je bio srpski političar, poslanik Narodne skupštine Srbije i ministar policije u vladi Slobodana Miloševića od 1997. godine do oktobra 2000. godine.

Rođen je u Maloj Krsni. Otac mu je bio stolar, gvožđar i botaničar. Osnovnu školu je završio u Maloj Krsni, a Gimnaziju u Požarevcu. Zatim je završio Pravni fakultet u Beogradu. Tokom studija se paralelno bavio i „društveno političkim radom“. Sa studija se vratio ne samo sa diplomom, već i sa reputacijom aktiviste na koga je računao Opštinski komitet SK Požarevac. Ubrzo je prešao u policiju i postao načelnik SUP-a Požarevac. Postoji podatak da je kratko vreme bio i upravnik zatvora Zabela u Požarevcu.

Potom je prešao u privredu i postao direktor Mesne industrije u Požarevcu. Sa ponosom je prepričavao o svom direktovanju u „najvećoj klanici“ u Jugoslaviji. Ubrzo je otišao na mesto potpredsednika Privredne komore Jugoslavije. Iz jugoslovenske je prešao u srpsku Privrednu komoru i 1991. postao njen prvi čovek. Na čelnoj funkciji je ostao puna dva mandata.

Četiri dana nakon ubistva ministra policije Radovana Stojičića Badže, Vlajko Stojiljković je postao prvi čovek Policije. Na to mesto predložio ga je tadašnji premijer Mirko Marjanović. Do današnjeg dana je ostao jedini ministar policije na svetu koji je optužen za ratne zločine i za kojim je raspisana međunarodna poternica Haškog tribunala.

Na dan 13. maja 2000. godine odlikovan je za Dan bezbednosti. Dobio je nagradu za revnosno čuvanje SRJ, predsednika Slobodana Miloševića i sistema Srbije. Miloševića je čuvao do poslednjeg dana njegove vlasti. Na stepenicama ispred zgrade tadašnje Skupštine SRJ, 11. aprila 2002 nešto posle 19 časova, na dan kada je usvojen zakon o saradnji sa haškim tribunalom, Vlajko Stojiljković je izvršio pokušaj samoubistva. Dva dana kasnije, 13. aprila u 21.30 časova preminuo je u Urgentnom centru u Beogradu. Sahranjen je 16. aprila na gradskom groblju u Požarevcu. Iza sebe je ostavio dve pastorke i ćerku Sandru koja je profesor u školi.