Vojislav Dević

С Википедије, слободне енциклопедије
Vojislav Dević
Vojislav Dević
Datum rođenja(1933-08-03)3. avgust 1933.
Mesto rođenjaSanad
 Kraljevina Jugoslavija
Datum smrti24. januar 2011.(2011-01-24) (77 god.)
Mesto smrtiNiš
 Srbija

Vojislav Dević (Sanad, 3. avgust 1933Niš, 24. januar 2011) bio je srpski istoričar umetnosti, likovni kritičar, slikar i pedagog.

Obrazovanje i karijera[уреди | уреди извор]

Obrazovanje je stekao u Novom Sadu i Beogradu. Završio je filozofksi fakulutet u Beogradu na odseku za istoriju umetnosti. Bio je vanredni profesor Univerziteta u Prištini i Nišu kao i počasni član Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije. Njegovi portreti nalaze se širom sveta. Zastupljen je u brojnim monografijama likovnih umetnika i brojnim predgovorima kataloga. Kritike je objavljvao u dnevnim listovima i časopisima.

Od sredine 60-ih živeo je u Nišu i aktivno učestvovao u kulturnom i likovnom životu grada. Kao direktor Muzeja u Nišu bavio se zaštitom kulturnih dobara i njihovim proučavanjem. Kao direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu bavio se muzeologijom dela savremene umetnosti i njihovom prezentacijom na najvišem muzeološkom nivou. Jedan je od osnivača Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, Osnivač je Dokumentacionog centra Naissus pri Narodnom muzeju u Nišu i jedan od inicijatora ponovnog oživljavanja Umetničke kolonije Sićevo koju je osnovala 1905. Nadežda Petrović. Osnivač je i mnogih drugih likovnih kolonija.

Objavljena dela[уреди | уреди извор]

Napisao je knjigu Istorija umetnosti od praistorije do danas u izdаnju Fakultet umetnosti u Prištini i knjigu Umetnički problemi masovne arhitekture (1990), u izdanju iste institucije. Njegovu knjigu Lege Artis je delimično finansiralo otkupom Ministarstvo kulture Srbije, kao prvi leksikon te vrste u nas. Drugo izdanje, pod naslovom Leksikon umetnosti (2003) objavila je Izdavačka kuća Zograf iz Niša. Napisao je takođe Leksikon umetnosti, sa crno – belim reprodukcijama, koja je takođe otkupljena od strane ministarstva kulture. Kao likovni kritičar, bavio se vrlo aktivno i recenzijama. Njegovi tekstovi nalaze se u brojnim časopisima, dnevnim novinama, monografijama i katalozima umetnika.

Galerija[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]