Wanna Be Startin' Somethin'

Из Википедије, слободне енциклопедије
Wanna Be Startin' Somethin'
Wanna Be Startin' Somethin' cover
Singl izvođača Majkl Džekson
sa albuma „Thriller
Izdat 8. maj, 1983.
Format 7" singl
Snimljen 1982.
Žanr Ritam i bluz, fank, dens
Dužina 6:02 (album verzija)
4:17 (singl verzija)
Izdavač Epic Records
Autor Majkl Džekson
Producent(i) Kvinsi Džons, Majkl Džekson
Hronologija singlova
Beat It
(1983)
„Wanna Be Startin' Somethin'“
(1983)
Human Nature
(1983)

„Wanna Be Startin' Somethin'“ je pesma američkog tekstopisca i izvođača Majkla Džeksona. Objavljena je 8. maja 1983. godine od strane Epik rekordsa kao četvrti singl sa Džeksonovog sedmog studijskog album „Thriller“ (izdatog 1982. godine). Pesmu je napisao Džekson dok ju je producirao zajedno sa Kvinsijem Džonsom. Tekst pesme se bavi glasinama i sukobima. Muzički, „Wanna Be Startin' Somethin'“ je pesma sličnog zvuka koji imaju pesme sa albuma „Off the Wall“. Prerađivana je od strane mnogih izvođača. Osim na pomenutom studijskom albumu, „Wanna Be Startin' Somethin'“ se može naći i na nekoliko pevačevih kompilacija.

„Wanna Be Startin' Somethin'“ je generalno pozitivno ocenjen od strane savremenih muzičkih kritičara. Pesma je bila i komercijalno uspešna nalazeći se pritom među dvadeset najprodavanijih singlova širom sveta. Bila je Džeksonov peti uzastopni singl koji se našao među deset najboljih u Sjedinjenim Američkim Državama na top-listi „Bilbord hot 100“ pozicionirajući se na petom mestu. Pesma se ponovo našla na listama 2008. godine po izlasku albuma „Thriller 25“. Nakon Džeksonove smrti u junu 2009, pesma se ponovo našla na muzičkim top-listama širom sveta, većinom zahvaljujući digitalnim preuzimanjima. Za razliku od prethodnih izdanja sa albuma „Thriller“, „Wanna Be Startin' Somethin'“ nije imao spot kojim bi se promovisao ali je izvođen na svim pevačevim turnejama uključujući i na onim koji je održavao sa braćom.

Kao deo promocije edicije „Thriller 25“, remiks pesme nazvan „Wanna Be Startin' Somethin 2008“ je snimljen od strane Ejkona i objavljen kao albumov drugi singl. Remiks je bio komercijalno uspešan, nalazio se među 10 najboljih u šest zemalja i među 20 u mnogim državama. Pesma je bila uspešnija međunarodno nego u Americi gde je zauzimala 81. poziciju „Bilborda hot 100“.