Лавинг против Вирџиније

С Википедије, слободне енциклопедије
Лавинг против Вирџиније
Датум расправе: 10. април 1967.
Датум пресуде 12. јун 1967.
Пуни назив случајаРичард Пери Лавинг и Милдред Џетер Лавинг против Вирџиније
Историја случајаБрачни пар Лавинг осуђен. Захтјев за укидање пресуде одбијен
Пресуда
Суд је прогласио „Закон о расном интегритету“ Вирџиније неуставним, и укинуо пресуду која је изречена брачном пару Лавинг. Овом одлуком укинути су сви закони који су забрањивали међурасне бракове широм САД.
Чланови суда
Већинско мишљење:Ворен, придружили се: сви остали
Издвојено сагласно мишљењеСтјуарт
Примењено право
Устав Сједињених Америчких Држава, XIV амандман
Ова одлука укинула је претходну пресуду или пресуде
Пејс против Алабаме (1883)

Лавинг против Вирџиније (енгл. Loving v. Virginia) је назив судског предмета пред Врховним судом Сједињених Америчких Држава, у којем је суд прогласио неуставним законе који су криминализовали бракове између особа различитих раса. Поред Вирџиније, више од 10 америчких савезних држава је имало овакве законе. У осталим државама су бракови између особа различитих раса били легални, међутим, проблем је настајао када се брачни пар који је склопио брак у савезној држави гдје су такви бракови били легални пресели у другу савезну државу, гдје су бракови особа различитих раса били законом забрањени и кажњиви. У Вирџинији су такви бракови кажњавани затвором од једне до пет година.

Хапшење брачног пара Лавинг[уреди | уреди извор]

Милдред Џетер и Ричард Пери Лавинг вјенчали су се 1958. године у Вашингтону. Након повратка у Вирџинију, ухапшени су јер је њихов брак представљао кривично дјело према Закону о расном интегритету, с обзиром да нису били исте расе. Обоје су осуђени, и понуђен им је избор да напусте Вирџинију на 25 година или да проведу годину дана у затвору. Њих двоје су отишли из Вирџиније, али су 5 година након тога започели судски процес против ове пресуде.[1]

Судски процес[уреди | уреди извор]

Милдред и Ричард су прво преко адвоката Америчке уније за грађанске слободе затражили од судије који је донио првобитну пресуду да поново размотри случај, међутим, он је опет пресудио на исти начин. У образложењу пресуде написао је[1]:


Пресуда Врховног суда[уреди | уреди извор]

Врховни суд је једногласно пресудио да закон на основу кога су осуђени Ричард и Милдред Лавинг крши Устав Сједињених Америчких Држава. По мишљењу суда слобода „да се ступи или не ступи у брак са особом различите расе, у потпуности припада појединцима и не може бити ограничена од стране државе. Овом пресудом укинути су сви слични закони у осталим савезним државама, мада су неки остали и деценијама након пресуде, али се нису примјењивали.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]