Благоје Кошанин

С Википедије, слободне енциклопедије
Благоје Кошанин
Лични подаци
Пуно имеБлагоје Кошанин
Датум рођења(1940-01-08)8. јануар 1940.
Место рођењаГазиводе, Краљевина Југославија
Датум смрти24. новембар 2013.(2013-11-24) (73 год.)
Место смртиКосовска Митровица, Србија

Благоје Кошанин (Газиводе, Зубин Поток, 8. јануара 1940Косовска Митровица, 24. новембар 2013) био је српски композитор и текстописац народних мелодија. Некадашњи руководилац Радио Телевизије Приштина и почасни грађанин Општине Зубине Поток на Косову и Метохији. Чувар српског музичког наслеђа Косова и Метохије и других република некадашње Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основну школу завршио је у Зубином Потоку, средњу музичку у Призрену а први степен Музичке академије у Сарајеву. Радио је као педагог у Нижој музичкој школи у Сарајеву, а затим као продуцент у дискографској кући „Југотон“ у Загребу. Повремено је сарађивао са „Дискосом“ у Александровцу и ПГП РТБ-еом, да би доцније постао и уредник у „Југотону“. Сарајево је напустио после рата у Босни и Херцеговини. Потом је био руководилац Музичке продукције РТ Приштина у Приштини све до 1999. године, када је по други пут у животу био прогнан. До пензионисања 2009. године ради као професор музике у средњој школи у Зубином Потоку. Дуги низ година је живео у срећном браку са госпођом Јованком Кошанин[1], иначе познатом уметницом која је стварала и радила у Народном позоришту из Приштине. [2]

Композиторски рад[уреди | уреди извор]

Благоје Кошанин је од оних српских композитора народне музике који су свој музички израз везали за традиционално народно певање, стварајући тако нову музику на препознатљивој мелодици с елементима народног фолклора. Дебитовао је на фестивалу „Илиџа“ 1967. године на коме је освојио другу награду публике песмом „Без љубави све је пусто“, у интерпретацији Недељка Билкића, и другу награду стручног жирија песмом „Зашто ме не волиш“ у интерпретацији Заима Имамовића. Следеће године је тријумфовао на „Илиџи“ песмом „Ти припадаш другоме“ у интерпретацији Н. Билкића, а 1969. осваја другу награду публике песмом „Одлази, одлази“ у извођењу Томе Здравковића. Након 1970. године дошли су нове композиције и нове награде на фестивалима „Вогошћа“ и „Београдски сабор“. Његове песме су певали врхунски певачи народне музике: Заим Имамовић, Недељко Билкић, Тома Здравковић, Силвана Арменулић, Нада Обрић, Неџад Салковић, Милан Бабић, Беба Селимовић, Мехо Пузић, Мирослав Илић и други, а у телевизијским серијама Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља и Јован Јанићијевић Бурдуш.

Стваралаштво[уреди | уреди извор]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Најлепше песме Благоја Кошанина, CD са 20 композиција и интерпретација, ПГП РТС, 2006.

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Preminuo kompozitor pesme Kafana je moja sudbina (VIDEO)”. Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-04-07. 
  2. ^ Blic. „Preminuo legendarni srpski kompozitor”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-04-07. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]