Еди Марфи

С Википедије, слободне енциклопедије
Еди Марфи
Еди Марфи 2010. године
Лични подаци
Пуно имеЕдвард Реган Марфи
Датум рођења(1961-04-03)3. април 1961.(63 год.)
Место рођењаБруклин, Њујорк, САД
Породица
СупружникНикол Мичел Марфи (1993—2006)
Веза до IMDb-а

Едвард „Еди“ Реган Марфи (енгл. Edward "Eddie" Regan Murphy; Бруклин, 3. април 1961) је амерички глумац и комичар, добитник Златног Глобуса (Golden Globe), Греми награде (Grammy Award), награде Скрин Акторс Гилд (Screen Actors Guild) (на српском, Награда еснафа филмских глумаца), а био је номинован и за награду Оскар, Америчке филмске академије. Еди Марфи, окушао се такође и као певач, али без неког већег успеха. Еди је започео своју каријеру у Рузвелтовом центру младих (Roosevelt Youth Center), у Њујорку на Лонг Ајленду, где је и одрастао. У 19. години он постаје извођач у НБЦ-овом шоу програму “Суботом увече уживо” (Saturday Night Live), недуго пошто је матурирао у Рузвелтовој јуниор-сениор средњој школи (Roosevelt Junior-Senior High School). У његове улоге биле су укључене: пародија Баквета (Buckwheat) из Малог Раскала (Little Rascals) и црначки-гето верзија (inner-city black version) Фред Роџерса (Fred Rogers) позната као “Мистер Робинсон” ("Mr. Robinson"). Бивши “СНЛ” (SNL) писац Маргарет Хумперт (Margaret Humphert) изјавила је да су Еди Марфи и Бил Мари (Bill Murray) два најталентованије човека у историји шоу бизниса. Марфи напушта шоу средином сезоне 19831984, појављујући се у остатку те сезоне само у филмованим скечевима.

Марфи је касније глумио у многим комедијама укључујући у то и серију филмова “Полицајац са Беверли хилса” (“Beverly Hills Cop”), постајући тако један од највише плаћених глумаца у Холивуду. Био је почаствован номинацијама за Годлен Глобус (Златни глобус) награду за најбољег глумца у комедијама и мјузиклима, за његове улоге у филмовима “Полицајац са Беверли Хилса” (Beverly Hills Cop), “Берза” (“Trading Places”) (код нас приказиван такође под називом "Коло среће") и “Откачени професор” ("The Nutty Professor"). У 2007. години добио је награду Златни глобус за улогу у филму “Девојке из снова” (“Девојке из снова”).

Он је добро познат и као “позајмљивач гласа” (voice actor) за улоге Пи-Џеја и Магарца у серијалу “Шрек” (“Shrek”) и улогу кинеског змаја Мушу у Дизнијевом “Мулану” (“Mulan”), у продукцији Компаније Волта Дизнија. Мерфи је учинио значајан отклон од осталих и по томе што је глумио у више филмских серијала него било који други глумац у Холивуду. У ове његове филмове убрајају се “Полицајац са Беверли Хилса II” (1987) “Нових 48 сати” (Another 48 Hrs) (1990), “Полицајац са беверли хилса III” (1994), “Доктор Дулитл 2” (2001), “Откачени професор II” (2000), “Шрек” (2001), “Шрек 2” (2004), “Шрек 3” (2007) и “Шрек срећан заувек” (2010).

У неким од својих филмова он је играо вишеструке улоге као додатак његовом главном лику, као у филмовима, “Долазак у Америку” ("Coming to America"), где игра четири радикално различита карактера, затим “Откачени професор”, где је одглумио већину чланова Клампс клана, и у филму који треба да се прикаже 2007. под називом Норбит (“Norbit”). Још један заштитни знак Едија Марфија је његов дубоки, заразни и у значајној мери шашави смех (“еХеХеХ” - смејање у „рикверц"). У анкети из 2005. године везаној за избор “Комедијског Комичара” (“The Comedian's Comedian”) он је изабран у врх топ-листе међу 50 најбољих улога у комедијама икада одиграних, и то од стране својих колега комичара и других учесника комедија. старији брат Едија Марфија, Чарли Марфи, је такође глумац, од скора највише познат захваљујући његовом појављиању у “Чапеловом шоу” (“Chappelle's Show”)

Биографија[уреди | уреди извор]

Рани дани[уреди | уреди извор]

Еди Марфи је рођен у Бруклину, Њујорк. Његов отац, Чарлс Марфи (Charles Q. Murphy), по занимању полицајац и уз то још и комичар аматер, напустио је породицу када је Еди имао три године, да би касније био избоден до смрти, у време када је Едију било осам година.[1]. Еди и његов брат Чарли и полубрат Вернон Линч, јуниор, (Vernon Lynch, Jr.) одрастали су уз њихову мајку Лилијен Марфи (Lillian Murphy), службеницу телефонске компаније, и њиховог поочима Вернона Линча (Vernon Lynch), који је био пословођа у Брејерсовој (Breyers) фабрици сладоледа. Марфија су сматрали за изванредно паметно и бистро дете, али уместо да се опроба у неким од програма предвиђених за младе таленте, он је највећи део времена трошио на извођење имитација и причање вицева пред публиком, запостављајући тако „школовање“ свога талента. Негде у узрасту од 15 година, он је почео да пише и изводи своје сопствене програме заједно са његовим партнером, комичарем Мичелом Кисером (Mitchell Kyser), у омладинским центрима и локалним клубовима, једнако као и у пред публиком Рузвелтове средње школе. Ови програми били су под великим утицајем Била Козбија и Ричарда Прајора. Према речима његовог бившег менаџера, Ујиме (Ujima), који је први пут упознао Марфија када су се он и Кисер пријавили на аудицију за шоу талената који је одржан јула месеца, 1977, "Еди би тада, свакоме ко би хтео да га слуша, рекао да ће његово име ући у „свакодневну употребу“ до времена када му буде 19. година, и да је то управо оно што ће се тачно десити."

Филмографија[уреди | уреди извор]

Улоге Едија Марфија
Година
Српски назив
Изворни назив
Улога
Напомена
1982. 48 сати 48 Hrs. Реџи Хамонд
1983. Берза Trading Places Били Реј Валентајн
1983. Eddie Murphy Delirious себе
1984. Најбоља одбрана Best Defense поручник Т. М. Лендри
1984. Полицајац са Беверли Хилса Beverly Hills Cop Аксел Фоли
1986. Златно дете The Golden Child Чендлер Џарел
1987. Полицајац са Беверли Хилса 2 Beverly Hills Cop II Аксел Фоли
1987. Eddie Murphy Raw себе
1988. Принц открива Америку Coming to America принц Аким
1989. Харлемске ноћи Harlem Nights Квик
1990. Још 48 сати Another 48 Hrs. Реџи Хамонд
1992. Бумеранг Boomerang Маркус Грејем
1992. Уважени господин The Distinguished Gentleman Томас Џеферсон Џонсон
1994. Полицајац са Беверли Хилса 3 Beverly Hills Cop III Аксел Фоли
1995. Вампир у Бруклину Vampire in Brooklyn Максимилијан
1996. Откачени професор Nutty Professor Шерман Кламп
1997. Метро Metro Скот Ропер
1998. Мулан Mulan кинески змај Мушу
1998. Доктор Дулитл Doctor Dolittle доктор Џон Дулитл
1998. Свети човек Holy Man Г.
1999. Доживотна робија Life Рејфорд Гибсон
1999. Боуфингер Bowfinger Кит Ремзи
2000. Откачени професор 2: Клампови Nutty Professor II: The Klumps Шерман Кламп
2001. Шрек Shrek Магарац
2001. Доктор Дулитл 2 Dr. Dolittle 2 доктор Џон Дулитл
2002. Шоутајм Showtime Треј Селарс
2002. Авантуре Плуто Неша The Adventures of Pluto Nash Плуто Неш
2002. Ја шпијун I Spy Кели Робинсон
2003. Татино обданиште Daddy Day Care Чарли Хинтон
2003. Уклето имање The Haunted Mansion Џим Еверс
2004. Шрек 2 Shrek 2 Магарац
2006. Девојке из снова Dreamgirls Џејмс 'Тандер' Ерли
2007. Норбит Norbit Норбит Рајс
2007. Шрек 3 Shrek the Third Магарац
2008. Све о Дејву Meet Dave Дејв/капетан
2010. Шрек срећан заувек Shrek Forever After Магарац
2021. Принц открива Америку 2 Coming 2 America принц/краљ Аким

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Eddie Murphy Biography - Yahoo! Movies, Приступљено 2. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]